Pátek, 19. dubna 2024

Mezinárodní fotografická soutěž odstartuje na Mezinárodní den ptactva

Mezinárodní fotografická soutěž odstartuje na Mezinárodní den ptactva

Duben je měsícem, kdy se na svá hnízdiště vrací většina stěhovavých ptáků. A 1. duben je dnem, kdy si po celém světě připomínáme Mezinárodní den ptactva. Symbolicky právě tento den startuje mezinárodní fotografická soutěž Moje první pozorování.

Duben je pro pozorovatele ptáků velmi zajímavým měsícem. Z ČR odlétají poslední zimní hosté, přes naše území protahují ptáci směřující na sever, některé druhy již hnízdí a migranti ze Středomoří i ti dálkoví z Afriky se vracejí na svá hnízdiště. "Jak víme z faunistické databáze ČSO avif.birds.cz, již přiletěli čápi bílí i černí, první vlaštovky, pěnice černohlavé, budníčci menší i větší, rehci domácí i zahradní," říká Lucie Hošková z České společnosti ornitologické a dodává, že po půlce dubna nás svým příletem potěší mimo jiné i slavíci, kukačky, rorýsi, ťuhýci či sedmihlásci. Hned první dubnový den je významný - připomínáme si Mezinárodní den ptactva1).
A právě tento den začíná fotografická soutěž na téma "Moje první pozorování", vyhlášená mezinárodní kampaní Spring Alive2), organizovanou sdružením na ochranu ptáků BirdLife International. Soutěž je určena pro děti do 16 let, které rády fotografují i pozorují ptáky. V České republice soutěž pořádá Česká společnost ornitologická, koordinátor české části kampaně Jaro ožívá.

"Na stránkách projektu Jaro ožívá www.springalive.net čekáme na fotografie některého z pěti druhů projektu Jaro ožívá - tedy čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse či vlhy", vysvětluje koordinátorka projektu Jaro ožívá Lucie Hošková. "Součástí soutěže je i pozorování příletu stěhovavých ptáků - každý účastník musí na stránkách www.springalive.net vložit své první pozorování alespoň jednoho z těchto pěti poslů jara". Fotografie je možno vkládat od 1. dubna do 21. června. Celoevropské vyhodnocení proběhne na přelomu června a července. Soutěží se o hodnotné ceny: tři digitální fotoaparáty zn. Nikon. Soutěž je určena pro děti z celé Evropy.

Více informací naleznete v pravidlech soutěže zveřejněných na www.springalive.net.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů