Čtvrtek, 28. března 2024

ČR je ve hře o umístění zkušebního reaktoru nové generace

ČR je ve hře o umístění zkušebního reaktoru nové generace

Česká republika je ve hře o umístění zkušebního jaderného reaktoru nové generace. Na vzniku zařízení za několik desítek miliard korun pracuje nově vzniklé česko-slovensko-maďarské konsorcium. Jednou z lokalit pro výstavbu reaktoru můžou být Dukovany. Na energetickém kongresu v Praze dnes projekt představil generální ředitel Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) Řež Aleš John.

"Začínáme vést diskuse o možnosti udělat tuto demonstrační jednotku v lokalitě Dukovansko. Mohl by to být také jeden z nástupnických projektů po elektrárně Dukovany, až tato elektrárna dokončí svou prodlouženou životnost," uvedl šéf jaderného ústavu.

Výstavba reaktoru nezačne dřív než v roce 2025, John odhadl, že to bude spíš ještě později. Na financování projektu by se měla podílet Evropská unie, předpokládá odborník.

První kroky ve vývoji tohoto typu reaktoru už udělala Francie. "Francouzi s naším konsorciem spolupracují, jsou ochotní své výstupy a know-how našemu konsorciu předat," řekl ředitel jaderného ústavu.

Reaktor s názvem Allegro pracuje za vysokých teplot, chlazení zajišťuje plyn. Konstrukce reaktoru bude podle Johna ze zcela nových materiálů, nový bude také typ paliva. "Je tam stále spousta otazníků a neznámých," poznamenal šéf ÚJV.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba minulý týden řekl, že kromě dostavby jaderné elektrárny Temelín a prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany do roku 2035 je nutné hledat prostor pro možnou výstavbu třetího jaderného zdroje. Možností je také vybudování pátého bloku v Dukovanech.

Daniel Novák

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů