Pátek, 19. dubna 2024

Španělsko bude hledat ropu u Kanárských ostrovů

Španělsko bude hledat ropu u Kanárských ostrovů


Španělská vláda schválila kontroverzní program, jehož cílem je prozkoumat ropná ložiska u pobřeží Kanárských ostrovů. Podle odhadů by se oblast mohla stát největším zdrojem ropy pro zemi, která je nyní závislá převážně na zahraničních zdrojích, napsal deník Wall Street Journal (WSJ).

Povolení výzkumu, který povede španělský petrochemický koncern Repsol, je posledním krokem v rámci nové strategie vlády v Madridu. Ta se rozhodla odklonit od obnovitelných zdrojů, které byly závislé na státních dotacích.

Konzervativní odhady Repsolu uvádějí, že ložisko by mohlo vydat sto tisíc barelů denně, napsal WSJ s odvoláním na zdroje obeznámené ze situací. To sice není významný objem z celosvětového hlediska, podle vládních údajů by to ale stačilo na pokrytí desetiny španělské spotřeby. Nyní Španělsko těží jen 2000 barelů denně.

Repsol do projektu v příštích 20 letech neinvestuje devět miliard eur. Prozkoumávaná oblast sousedí s marockou ekonomickou zónou, kde se nyní také rozbíhá průzkum.

Proti těžbě ropy na Kanárských ostrovech se ale už formuje opozice. Ekonomika souostroví totiž závisí na turistických, kteří by si kvůli těžbě ropy mohli vybrat jinou destinaci, tvrdí kritici. Podle nich by mohla vzrůst i již tak vysoká nezaměstnanost. Zástupce místní vlády Fernando Ríos Rull prohlásil, že Kanárské ostrovy se pokusí rozhodnutí vlády zvrátit soudní cestou.

Repsol obyvatele ostrovů ujišťuje, že není důvod k obavám, s mořskou těžbou má prý bohaté zkušenosti. "Toto je naše domácí hřiště, takže máme zvláštní zájem na tom, aby byl tento projekt úspěšný," uvedl mluvčí Repsolu Kristian Rix.

Španělsko není jediným ze zadlužených členů eurozóny, který se pokouší díry v rozpočtu zalepit pomocí nerostného bohatství. Nová portugalská vláda loni v říjnu odsouhlasila průzkum ropných ložisek u svých jižních břehů. Kromě toho povolila otevření několika nových dolů na železnou rudu a jiné suroviny.

ZDROJ: petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů