Pátek, 19. dubna 2024

Směrnice o energetických štítcích

Směrnice o energetických štítcích

Nová verze směrnice o energetických štítcích měla být členskými státy implementována již v červnu minulého roku. Česká republika a Polsko však zatím příslušné právní předpisy nepřijaly.

Evropská komise proto přistoupila k prvním dvěma krokům v procesu právního stíhání při porušení evropského práva.
Evropská komise vyzvala Českou republiku a Polsko, aby do svých národních legislativ implementovaly směrnici o energetických štítcích. Obě země totiž promeškaly lhůtu, během které měla být směrnice ve členských státech přijata.

Již v červenci minulého roku zaslala Komise oběma státům formální upozornění, která jsou prvním krokem při porušení nebo nedodržení evropského práva. Česko ani Polsko však dosud evropskou exekutivu neinformovaly o úplné transpozici nových předpisů do svých právních systémů.

Komise proto přistoupila k další fázi a zaslala zemím tzv. odůvodněná stanoviska. Pokud členské státy nesplní svůj právní závazek ve lhůtě dvou měsíců, může se Komise obrátit na Soudní dvůr EU.

Směrnice o energetických štítcích se týká výrobků spojených se spotřebou energie. Energetické štítky poskytují spotřebitelům srovnávací informace o tom, kolik energie kupované výrobky spotřebují. Spotřebitelé se tak mohou při koupi snadněji rozhodnout pro výrobky, které jsou nákladově efektivní a zároveň šetří energii.

Evropská si unie si od štítků slibuje, že zajistí motivaci výrobců k vývoji produktů s dobrým hodnocením energetické účinnosti. Považuje je proto za jeden z významných nástrojů pro podporování energetické účinnosti a dosahování emisních cílů, ke kterým se EU zavázala do roku 2020.

Již dříve existovala unijní legislativa upravující energetické štítky. Na jejím základě byla EU schopna každoročně ušetřit až 50 terawatthodin, což odpovídá například roční spotřebě elektrické energie v Portugalsku.

V současné době již platí nová směrnice, která například přinesla změny v systému značení elektrospotřebičů a nařídila stáhnutí veškerých elektrických spotřebičů, které byly řazeny do kategorií s vysokou spotřebou.

Nová směrnice byla Evropskou unií přijata v květnu 2010 a členské státy měly za úkol uvést právní předpisy spojené se směrnicí v účinnost již v červnu 2011.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů