Pátek, 29. března 2024

Český projekt na ochranu velkých šelem zvítězil ve finále mezinárodní soutěže

Český projekt na ochranu velkých šelem zvítězil ve finále mezinárodní soutěže

Český projekt, který má pomáhat návratu vzácných šelem do Beskyd, vyhrál světovou soutěž o grant od evropské outdoorové asociace.

Návrh Hnutí DUHA Olomouc se v konkurenci 74 projektů dostal po posouzení odbornou porotou do finále utkání, které pořádá European Outdoor Conservation Association (EOCA): neziskové organizace evropské asociace outdoorových firem. Ve finále kategorie Nature, kterou podporuje německý National Geographic, soutěžilo celkem šest projektů z celého světa.

O konečném pořadí pak rozhodla česká a světová veřejnost v hlasování na internetu, když dala projektu Hnutí DUHA bezmála třetinu všech hlasů.
Hnutí DUHA Olomouc se ochranou vzácných šelem v Beskydech zabývá už deset let. Právě zkušenosti, odborné výsledky a originální metoda boje s pytláctvím tzv. vlčích hlídek jsou důvodem, proč se návrh probojoval až do finále.
"Je to neuvěřitelný úspěch. Zpočátku jsme ani nevěřili, že bychom mohli uspět v tak silné konkurenci. Rysi nebo vlci patří mezi nejvzácnější klenoty naší přírody. Náš projekt je má chránit před pytláky a napomoci jejich návratu do českých hor. Je pro nás velkým závazkem, že v silné konkurenci náš projekt zvítězil. Velmi nás těší, že lidé chtějí, aby se velké šelmy do naší přírody vracely a že nám v tom pomohli.Všem, kteří naši práci v hlasování podpořili, velmi děkujeme," řekl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.
Vítězný projekt Hnutí DUHA spočívá v pokračování úspěšných vlčích hlídek, které chrání vzácné šelmy před pytláky, nebo mapování pohybu vlků a rysů na obou stranách česko-slovenské hranice. Důležitou součástí jsou také programy na školách a vzdělávací projekty v horských obcích. Více o práci, kterou Hnutí DUHA Olomouc v projektu chystá, najdete na www.selmy.cz/ochrana/eoca. Zájemci z řad veřejnosti, kteří se chtějí zapojit do práce vlčích hlídek, mají možnost vyplnit přihlášku na www.selmy.cz.
Nezisková organizace EOCA sdružuje 70 společnosti z celé Evropy, které podnikají v outdoorovém sektoru. Jejím cílem je podporovat projekty, jež přispívají k zachování zdravého prostředí k životu každého z nás a divoké přírody. Soutěž o nejlepší projekty organizuje každý rok. Projekt Hnutí DUHA Olomouc byl jedním ze tří v tomto roce nominovaných českým zástupcem -firmou Rock Point a.s. ve spolupráci s asociací ekologických nevládních organizací Zelený kruh. Více na www.outdoorconservation.eu/about-us.cfm.
,,Máme obrovskou radost, že se nám podařilo získat podporu pro tento velmi zajímavý projekt a opět tak do České republiky přinést významné finanční prostředky pro ochranu přírody. Naše radost je o to větší, že se o získání grantu rozhodovalo v celoevropském veřejném hlasování, což je dokladem jak kvality projektu samotného, tak naší společné schopnosti pro hlasování získat část české společnosti. Za dobu našeho pětiletého členství je to již čtvrtý, námi podporovaný projekt, který grant od EOCA dostal. Pro naši firmu je to obrovská motivace v tomto snažení pokračovat. Byli bychom moc rádi, kdyby se granty od EOCA staly stabilním zdrojem financí pro neziskový sektor v ČR. Děkujeme všem, kteří projekt v hlasování podpořili," řekl Tomáš Skala z firmy Rock Point.
"Asociace ekologických organizací Zelený kruh realizuje s firmou Rock Point národní kolo této soutěže od počátku jejího zapojení do EOCA. Jsme rádi, že se v rámci mezinárodní konkurence nominované organizace dokáží prosadit. I tento rok připravujeme národní kolo a vítězství projektu Hnutí DUHA Olomouc je skvělou motivací pro ostatní ekologické organizace, které dosud se svým zapojením váhaly," dodala Zdeňka Šimková z Asociace ekologických organizací Zelený kruh.
Tanya Bascombe, hlavní manažerka EOCA, řekla:
"Byla to skutečně náročná soutěž. V jednom momentě odděloval první čtyři projekty rozdíl pouhých 240 hlasů. Ovšem Hnutí DUHA odvedlo úžasnou práci při mobilizaci svých příznivců a nakonec zvítězilo s náskokem více než dvou tisíc hlasů. Jsme nadšeni, že můžeme podpořit tak nepostradatelný projekt a těšíme se na spolupráci při jeho realizaci."
Kontakty:
Miroslav Kutal, Hnutí DUHA Olomouc, miroslav.kutal@hnutiduha.cz tel. 728 832 889
Zdeňka Šimková, Zelený Kruh, zdenka.simkova@zelenykruh.cz, tel:732 126 370
Tomáš Skala, Rock Point a.s., tomas.skala@outdoorconcept.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů