Čtvrtek, 28. března 2024

ZACHRAŇTE VYMÍRAJÍCÍ DRUH PRIMÁTA, STAČÍ VÁM STARÝ MOBIL

ZACHRAŇTE VYMÍRAJÍCÍ DRUH PRIMÁTA, STAČÍ VÁM STARÝ MOBIL

Nezisková organizace ASEKOL a Zoo Ústí nad Labem, p. o. připravily společný projekt na záchranu indonéské džungle. Lidé mohou odevzdáním jednoho vysloužilého mobilního telefonu pomoci zastavit devastaci tropických pralesů. Vlajkovým druhem projektu je endemický primát kahau nosatý, kterému na tomto území hrozí v blízké době vyhynutí.

"Již od 1. dubna 2012 mohou návštěvníci Zoo Ústí nad Labem odevzdat svůj vysloužilý mobilní telefon do připraveného sběrného boxu. Odevzdáním jednoho takového mobilního telefonu přispějí 10 Kč na záchranu ohrožené oblasti," říká MVDr. Václav Poživil, ředitel Zoo Ústí nad Labem. Cílem projektu je zvýšit povědomí o ohroženém Balikpapanském zálivu v Indonésii, zabránit hromadnému kácení stromů, výstavbě dálnic a dalším nebezpečným aktivitám devastujícím tropické pralesy.

Díky odevzdání nepoužívaného mobilního telefonu mohou navíc lidé pomoci také dětem z dětských domovů. Všechny sebrané mobilní telefony totiž projdou kontrolou a ty, které budou plně funkční, se bezplatně předají občanskému sdružení Život dětem. Nefunkční mobilní telefony se pak rozeberou, přičemž bude využito až 80 % hmotnosti telefonu. "Nejen, že si lidé odevzdáním vysloužilého mobilního telefonu v ústecké zoo odnesou dobrý pocit ze záchrany ohrožených oblastí na Zemi, ale zbaví se nepotřebné věci, která může být ještě užitečná," dodává Hana Ansorgová ze společnosti ASEKOL.

Akce na podporu indonéského pralesa je součástí úspěšného projektu Věnuj mobil, díky němuž se doposud podařilo sebrat téměř 80 000 mobilních telefonů. Podle odborníků schovávají obyvatelé České republiky doma ve skříních a šuplíkách zhruba 8 milionů nepoužívaných a dosud nevyhozených mobilů. Kdyby došlo k jejich recyklaci, dostali bychom například 2 800 kg stříbra, 272 kg zlata nebo 120 kg palladia a významně tím přispěli k ochraně životního prostředí.

Partnery projektu jsou nezisková společnost ASEKOL, Zoologická zahrada Ústí nad Labem a Zoologický klub. Více na www.asekol.cz, www.zoousti.cz a na www.zoologickyklub.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů