Pátek, 29. března 2024

O byty a domy s nízkou spotřebou energií mají lidé zájem

O byty a domy s nízkou spotřebou energií mají lidé zájem

ÚSPORNĚJŠÍ. Nejdůležitější je při koupi bydlení stále pořizovací cena, Češi ale více porovnávají pravidelné měsíční zálohy na spotřebu energií. Firmám, které se na výstavbu nízkoenergetických bytů zaměřují, většinou žádné "ležáky" po kolaudaci nezbývají.

S rozšiřující se nabídkou bytů na prodej a rostoucími cenami za energie lidé začínají více hledět nejen na cenu nemovitosti, ale i na celkové náklady spojené s jejím užíváním. Potvrzují to jak stavitelé úsporného bydlení, tak realitní kanceláře, které mají v nabídce i starší, tzv. secondhandové byty.

Výstavba nízkoenergetických, případně pasivních bytů a domů je doménou menších a specializovaných developerů. S výjimkou Skanska Reality velké firmy nabídku nového bydlení v nižší než zákonem stanovené energetické náročnosti opomíjejí a většina bytových domů se staví v třídě energetické náročnosti C, což odpovídá spotřebě 83-120 kWh na metr čtvereční a rok.

Společnost Re/Max, která svou sítí realitních kanceláří pokrývá celou republiku, na konci března zjišťovala, jakou roli hraje při koupi nemovitosti energetická náročnost domu a rostoucí ceny energií. Z průzkumu realitní sítě vyplynulo, že energetickému faktoru věnují lidé více pozornosti než v loňském roce. Výsledky průzkumu se ale liší podle krajů a jednotlivých měst, významnější zájem o provozní náklady domů pozorují makléři v okolí Prahy a ve Středočeském kraji nebo v severních Čechách.

"Lidé jsou finančně gramotnější, uvědomují si, že dva stejné byty za stejnou kupní cenu je nebudou v budoucnu stát stejně, pokud dům není zateplen nebo má starou střechu, jelikož měsíčně 'protopí' mnohem více," říká Markéta Pávková z pražské Re/Max Harmony. "Základními rozhodovacími faktory jsou stále lokalita, dispozice a cena nemovitosti. Vzhledem k široké nabídce na trhu a k tomu, že si kupující mohou vybírat, vstupují do popředí i další faktory a jedním z nich je rozhodně energetická náročnost," uvádí.

Podle konkurenční Century 21 si sice lidé příliš starostí s šetřením energií nedělají, ale při koupi bytu je často zajímá, zda je zateplená fasáda domu nebo v jakém stavu je izolace na střeše. "Více se klienti zajímají o energetickou náročnost při koupi domů. Hodně se ptají na to, zda je možné instalovat tepelné čerpadlo či jiné moderní prostředky pro snížení energetické náročnosti objektu," říká Jan Adámek, ředitel pražské Century 21 Reality Express.

Byty se často prodají před dokončením

"Dá se říci, že při současné velké konkurenci bytových novostaveb se zákazníci poohlížejí po dalších výhodách, které bydlení nabízí ve srovnání s konkurencí. Při rozhodování hraje stále prim cena a lokalita, ale vzhledem k tomu, že se naše projekty dostaly na konkurenceschopné ceny ve srovnání s projekty v podobné lokalitě, nízké provozní náklady jsou značnou výhodou," říká Martin Svoboda, výkonný ředitel developerské společnosti JRD, která se na výstavbu nízkoenergetických a pasivních bytových domů specializuje. Podle něho JRD prodala doposud téměř všechny byty ve svých nízkoenergetických bytových domech před jejich dokončením.

Podobnou zkušenost má i konkurenční YIT. Finskému developerovi zbývala při kolaudaci projektu Koti Hostivař na sklonku roku ve stejnojmenné pražské části méně než desetina bytů. YIT navrhuje bytové domy, které mají energetickou náročnost odpovídající štítku B, a letos chce nabídnout na pražském trhu dalších zhruba 250 nových bytů. Skanska Reality nabízí jak běžné, tak úsporné byty. Oproti běžným novostavbám mají nízkoenergetické domy důkladněji zateplenou obálku budovy, součástí každého bytu je větrací jednotka s rekuperací tepla napojená na centrální přívod a odvod vzduchu nebo jsou na střeše domu nainstalované solární panely pro ohřev teplé užitkové vody. V první etapě rezidenčního projektu Milíčovský háj Skanska dokončila 66 bytů v pasivním a nízkoenergetickém standardu a 54 bytů v běžném standardu.

"Prodej bytů v obou standardech jsme odstartovali ve stejnou dobu. Nízkoenergetických a pasivních bytů je k dnešku prodaných přibližně 68 procent, bytů bez ekologických technologií asi 89 procent," řekl Ondřej Svatoň ze Skanska Reality. "Hlavním rozhodovacím faktorem při koupi nemovitosti však stále zůstává pořizovací cena, která může být u nízkoenergetických bytových domů vyšší o jednotky procent až o 15 procent, v závislosti na použité technologii," dodal. Přitom při srovnání pasivního bytového domu a domu bez použití ekologických technologií vychází spotřeba tepla na jednu pětinu spotřeby standardního bytového domu.

Výstavbu velkého bytového projektu v pasivním standardu realizuje v Praze společnost JRD. V projektu Ecocity Malešice má podle Svobody ze 44 nabízených bytů více než pětinu prodaných nebo rezervovaných. Vzhledem k tomu, že projekt ještě není ani rozestavěn, to Svoboda považuje za dobrý výsledek. Developer také prodal začátkem roku - čtyři měsíce před dokončením stavby - poslední byt v pražském projektu Pod Altánem, který je také v pasivním standardu. JRD chce dát letos do prodeje dalších pět projektů.

Zásuvka pro dobíjení elektromobilu

Zájem je i o nízkoenergetické domy v rezidenčním projektu Nový Sedlec u Líbeznic developerské společnosti Konhefr, který byl kolaudován začátkem března. Mají průkaz energetické náročnosti budovy třídy A a provozní náklady na topení, rekuperaci a teplou vodu v domě o výměře 122 m2 vyjdou podle firmy na 1150 korun měsíčně.

Lidé už ale nehledí jen na to, kolik je bude stát vytápění bytu. "V poslední době jsme zaznamenali klienty, kteří poptávali u garážového stání elektrickou zásuvku pro dobíjení elektromobilu," říká Svatoň ze Skanska Reality. Kromě nízkých energetických nákladů zákazníci JRD podle Svobody oceňují i zdravý vnitřní prostor díky pravidelné výměně vzduchu bez nutnosti otevírání oken. "Oproti Německu nebo Rakousku se u nás tolik neujaly malé sluneční elektrárny (sluneční kolektory na střeše domu, které slouží pro ohřev vody v domě samotném, pozn. red.)," říká Adámek z Century 21 Reality Express. To ovšem není případ výše zmiňovaných developerů, kteří se na výstavbu úsporného bydlení u nás zaměřují a kteří kolektory na domy instalují.

Lidé si uvědomují, že stejné byty za stejnou kupní cenu je nebudou v budoucnu stát stejně, jelikož měsíčně protopí mnohem více.
MARKÉTA PÁVKOVÁ
makléřka Re/Max

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů