Pátek, 19. dubna 2024

České firmy loni vypustily o dvě procenta méně emisí

České firmy loni vypustily o dvě procenta méně emisí

České firmy zahrnuté do systému obchodování se škodlivými emisemi vypustily v loňském roce přes 74 milionů tun emisí, což bylo o 1,85 procenta méně než v roce 2010. Podniky však měly k dispozici více povolenek na pokrytí skleníkových plynů, než potřebovaly, a ušetřily tak miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat evropského registru emisního obchodovaní.

Tuzemské firmy měly loni 12,2 milionu povolenek navíc, což podle jejich loňské průměrné ceny přestavuje hodnotu necelých čtyř miliard korun. Nyní je však cena povolenky zhruba poloviční.

"Nepotřebné a státem zdarma rozdané povolenky jsou nezaslouženým ziskem firem. Jejich přebytečné množství navíc vede k poklesu ceny povolenek a k nefunkčnosti celého systému emisního obchodování," uvedla ekologická organizace Centrum pro dopravu a energetiku. Firmy argumentují tím, že investují do ekologických opatření, a díky tomu profitují z nižších emisí.

Evropská unie emisní povolenky zavedla jako nástroj, které přinutí podniky snižovat vypouštění škodlivých plynů. Evropské země získávají od EU určitý počet emisních povolenek pro energeticky náročné sektory, které jsou pak rozděleny mezi jednotlivé firmy. Pokud se někomu podaří ušetřit škodlivé emise a povolenek má více, než potřebuje, může je prodat jinému podniku.

Od roku 2013 budou již firmy za část přidělených povolenek platit, cena povolenek nyní ale klesla na zhruba sedm eur (asi 173 korun) za tunu emisí oxidu uhličitého, což dle odborníků nebude podniky ke snižování emisí dostatečně motivovat. Brusel proto zvažuje stažení části povolenek ze systému, aby se tím zvedla jejich cena. Někteří experti ale poukazují na to, že další zásah do tohoto umělého trhu způsobí ještě větší problémy. Firmy si často stěžují, že nejasná budoucnost trhu s povolenkami narušuje stabilitu investičního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů