Pátek, 29. března 2024

PRE provozuje deset stanic pro elektromobily a chystá další

PRE provozuje deset stanic pro elektromobily a chystá další

Společnost Pražská energetika (PRE) provozuje v současné době v hlavním městě desítku nabíjecích stanic pro elektromobily. Instalaci dalších stanic chystá například v Holešovicích, v centru Prahy či na Praze 13. Cílem firmy je v brzké době vybudovat celkem 22 dobíjecích zařízení, informovali dnes zástupci PRE na tiskové konferenci.
PRE buduje dobíjecí stanice ve spolupráci se soukromými subjekty především v obchodních centrech či v parkovacích domech. Při instalaci nových zařízení ale často stojí v cestě legislativní překážky. Proto také zatím funguje jen jedna dobíjecí stanice PRE na levém břehu Vltavy. "Stanice nelze jednoduše stavět například na chodníku," podotkl zástupce PRE Jan Pauček.

Společnost PRE přesunula do svého zákaznického centra v pražské Jungmannově ulici také půjčovnu elektrokol, která dříve stála u Mánesa. "Pro zapůjčení máme k dispozici 12 modelů kol," řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Elektromobilů zatím jezdí v Praze jen několik desítek, v dalších letech ale odborníci čekají růst tohoto sektoru. Vozům na elektrický pohon se v současnosti věnuje téměř každá větší automobilová značka, většinou ale netvoří stěžejní část jejich výrobního programu. Škoda nedávno začala testovat flotilu elektrických Octavií.

Pro rozvoj elektromobility ale podle zástupců PRE bude kromě dobíjecích stanic nutné vybudovat také robustnější energetickou síť. Firma proto testuje takzvané chytré sítě, které umožňují regulovat výrobu a spotřebu elektrické energie.

V oblasti elektromobility se angažují také další energetické firmy. Společnost ČEZ v Praze a okolí provozuje více než deset dobíjecích stanic. Dobití elektromobilu u ČEZ stojí asi 100 korun měsíčně, u PRE je zatím bezplatné. Společnosti E.ON a RWE uzavřely v oblasti elektromobilů spolupráci s automobilkami Mercedes-Benz a Citroën.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů