Pátek, 29. března 2024

Při zpracování hlušiny chce Ostrava prosadit ekologická opatření

Při zpracování hlušiny chce Ostrava prosadit ekologická opatření

Úpravárenská linka na zpracování hlušiny vznikne příští rok na haldě Heřmanice v Ostravě. Město s její výstavbou souhlasí. Po investorovi však požaduje opatření, která zabrání zhoršení imisní situace v blízké bytové zástavbě, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Na prašnost si lidé z okolí už dříve stěžovali.

Ekologická opatření se nebudou vztahovat jen na provoz linky, ale i na těžební práce na haldě neboli odvalu. Město požaduje, aby už v době upozornění na vznik smogové situace byly práce na haldě přerušeny, vyžaduje i skrápění komunikací blízko zástavby a při přepravě odtěženého materiálu upřednostnění železniční dopravu před silniční.

"Když je sucho a bagruje se, tak se z toho práší. Pokud linka bude hlučná a zvýší se prach, tak by mi to vadilo," řekl ČTK jeden z obyvatel bydlících nedaleko haldy.

Linku chce vybudovat společnost Ridera Bohemia, která na odtěžování haldy pracuje už tři roky. "Chceme vybudovat technologii, která bude z hlušiny získávat hořlavinu, tedy uhlí, a čistý hořlaviny zbavený kámen. Zbytkové uhlí chceme využívat pro energetické a jiné účely a kámen pro stavební použití," řekl ČTK ředitel pro strategické projekty společnosti Ridera Bohemia Roman Orlík. Připomněl, že halda v části od Heřmanického rybníku hoří a odtěžení nevyhořené hlušiny je jedinou možností, jak zabránit prohoření celé haldy, při němž do ovzduší unikají zdraví škodlivé látky. "Technologie, kterou navrhujeme, je na mokré bázi. Zjednodušeně hlušinu namočíme do vody a vypereme ji a oddělíme tak zbytkovou hořlavinu od inertního kamene. Tím, že je vše v mokrém procesu, de facto není žádná prašnost," řekl. Dodal, že při nepříznivých povětrnostních podmínkách společnost těžit nebude a bude se snažit vyjít vstříc požadavkům města.

Samotný třídicí proces hlušiny kvůli technologii na mokré bázi nelze provádět v zimě, kdy jsou nízké teploty - tedy v období, kdy v regionu bývají největší problémy s rozptylovými podmínkami.

Orlík dodal, že stížnosti obyvatel souvisely s těžbou už vyhořelé horké hlušiny, kdy je velká prašnost. "Abychom to eliminovali, chceme co nejdříve odtěžit nevyhořenou hlušinu, čímž požár postupně zastavíme," uvedl s tím, že technologie bude schována za stromy a lidé by tak neměli být obtěžováni ani hlukem. Linka by měla být v provozu asi deset let.

Podle Radomíra Štěrby z České inspekce životního prostředí už fungují v místě třídicí a drticí linky, jež jako střední zdroj znečištění inspekce kontroluje. Navrhované opatření magistrátu inspekce vítá. "Stížnosti jsme tu měli a v minulosti řešili, za poslední půl rok žádná stížnost, která by dorazila až na inspekci, nebyla. Při kontrolách na středních zdrojích znečištění i při smogových situacích jsme pochybení neodhalili," uvedl Štěrba. Největší problém je prý při vlastní těžbě a odvozu materiálu.

Halda Heřmanice je umělý kopec, který vznikl navršením hlušiny z Dolu Heřmanice, a společně s haldou Ema patří ke dvěma dosud hořícím haldám ve městě. Majitelem odvalu je státní podnik Diamo.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů