Pátek, 29. března 2024

Bulharsko chce instalovat v Kozloduji nový jaderný reaktor

Bulharsko chce instalovat v Kozloduji nový jaderný reaktor

Bulharská vláda dnes rozhodla o zahájení příprav na instalaci nového jaderného reaktoru s výkonem 1000 megawatů v jediné domácí jaderné elektrárně Kozloduj. Reaktor, který by celkovou funkční kapacitu Kozloduji zvýšil na 3000 megawatů, by měl být částečnou náhradou za zrušený plán výstavby jaderné elektrárny v Belene.
Bulharský ministr financí Simeon Ďankov novinářům řekl, že vláda bude nyní zkoumat, zda bude moci v Kozloduji instalovat reaktor původně určený pro Belene, který již smontovala ruská společnost Atomstrojexport. "Nový reaktor bude postaven na komerčním základě, bez vládních garancí a bez peněz daňových poplatníků," řekl Ďankov.

Nový reaktor by měl být uveden do provozu za zhruba deset let. Bulharsko bude nyní hledat pro tento projekt strategického investora, uvedlo ministerstvo hospodářství a energetiky.

Experti na jadernou energetiku se podle agentury Reuters domnívají, že instalovat již postavený reaktor v Kozloduji bude mimořádně obtížné. Pokud by to bylo příliš drahé nebo technicky nemožné, Bulharsko pomýšlí na to, že ruský reaktor prodá, řekli činitelé ministerstva energetiky.

Elektrárna v Belene, jejíž projekt vláda kvůli nákladnosti a obavám z rizika zemětřesení zrušila minulý měsíc, měla mít výkon 2000 MW. Zčásti by její produkci měly pokrýt nové elektrárny na zemní plyn.

Vláda také chce prodlužit životnost dvou fungujících kozlodujských reaktorů, které mají skončit v letech 2017 a 2019. Jde o dva reaktory typu VVER-1000, které tvoří pátý a šestý blok elektrárny. Čtyři první bloky s reaktory VVER-440 muselo Bulharsko před vstupem do Evropské unie odstavit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů