Čtvrtek, 28. března 2024

Velké firmy mají výhrady k systému emisních povolenek

Velké firmy mají výhrady k systému emisních povolenek

Hlavní tuzemské energetické a strojírenské podniky mají výhrady k systému obchodování s emisemi, který má být dle úterní dohody vládní koalice od příštího roku jedním z příjmů státního rozpočtu. Systém podle některých z nich již nesplňuje svůj původní účel, tedy motivaci firem ke snižování škodlivých emisí, a způsobuje podnikům spíše ekonomické potíže. Většina firem je ale na chystané změny připravena.

"Nákup emisních povolenek představuje pouze další náklad, který bude zátěží nejen pro náš podnik, ale evropské podniky vůbec, a bude tak snižovat naši konkurenceschopnost oproti podnikům působícím mimo EU," sdělila ČTK mluvčí hutní firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková.

Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Od roku 2013 budou již firmy za část přidělených povolenek platit, cena povolenek je nyní ale na historickém minimu kolem šesti až sedmi eur.

Kvůli klesajícím cenám povolenek nyní zůstává nejasné, kolik peněz z prodeje emisí půjde do státního rozpočtu. Ještě loni stát počítal s více než 100 miliardami korun v letech 2013 až 2020, zřejmě to bude ale výrazně míň.

Podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely je nutné, aby prodej povolenek odrážel tržní prostředí. "Pokud si ale někdo za povolenky maluje velké peníze do státního rozpočtu, tak se může stát, že to budou fantasmagorie," řekl.

Podniky však zároveň tvrdí, že s povinností kupovat povolenky i s dalšími změnami, jako například zvýšení DPH, počítaly a jsou na ně připraveny. "Dokážeme se s tím vypořádat, neočekáváme nijak podstatný dopad z hlediska předpokládaného hospodaření společnosti," uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Ředitel pro strategii skupiny Vítkovice Machinery Group Jiří Michálek uvedl, že skupina má v současné době své výrobní potřeby povolenkami dostatečně pokryty a dělá řadu ekologických investic. V roce 2014 by tak měla mít část povolenek z předchozích let, které se podaří ušetřit právě díky ekologizaci, a část by jich měla získat v rámci zákonné úpravy zdarma. "Budeme se tedy snažit nakupovat minimum povolenek. Jdeme jednoznačně cestou investic, které nám vedle zvýšení efektivity produkce pomohou snížit nutnost nákupu povolenek na aukcích," uvedl Michálek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů