Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr Chalupa jednal s polským ministrem životního prostředí

Ministr Chalupa jednal s polským ministrem životního prostředí

Řešení kvality ovzduší na hranicích ČR a Polska, přeshraniční projekty v Krkonoších a spolupráce v dalších oblastech ochrany přírody byly hlavními tématy setkání ministra Tomáše Chalupa a jeho polského kolegy Marcina Korolece. Během zasedání 6. zasedání česko-polské Smíšené komise pro otázky spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí oba ministři rovněž diskutovali přípravu budoucí kohezní politiky či vodohospodářskou problematiku ve vztahu k EU.

V oblasti kvality ovzduší v pohraničním regionu se ministři shodli na snaze přispět ke snížení úrovně znečištění ovzduší v přeshraničním regionu Slezsko, podpořit společné využití prostředků z programů Evropské unie na ochranu ovzduší, přispět ke sladění a zefektivnění nástrojů řízení ochrany ovzduší v České a Polské republice a také zintenzivnit vzájemnou informovanost a součinnost při úsilí řešit neuspokojivou kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a Slezském vojvodství.

"Otázka ochrany ovzduší v Moravskoslezském kraji, ale nejen v něm, je pro nás velmi důležitým tématem," uvedl ministr Chalupa. "Cílem je, aby došlo k jednání mezi představiteli obou států za účasti zástupců tamních municipalit, hejtmanství a vojvodství, se kterými je potřeba debatovat možnosti zlepšení kvality ovzduší," doplnil Chalupa.

Jednání, které by mělo proběhnout koncem června v těsné blízkosti hranic obou zemí, přivítal i polský ministr životního prostředí Marcin Korolec. "Se zmíněným setkáním souhlasíme a rádi se ho zúčastníme," řekl polský ministr Korolec. "Zlepšení kvality ovzduší je naší hlavní agendou. V současné době je i na naší straně ve schvalovacím procesu návrh zákona o ochraně životního prostředí týkající se ochrany ovzduší. Jedná se o jednu z prvních iniciativ po mém nástupu do funkce," doplnil ministr Korolec.

Dalšími tématy zasedání byly bilaterální projekty v různých oblastech a spolupráce v oblasti ochrany přírody. Jedním takovým je například kooperace Správy národních parků na obou stranách Krkonoš, které spolu spolupracují nebo spolupracovali na více než 15 přeshraničních projektech. Jedná se například o Krkonoše bez bariér, Posílení spolupráce v oblasti environmentálního vzdělávání, Krkonoše - náš národní park, Jedny hory - jedny lesy, Krkonoše INSPIRE - společná práce v GIS, Rozvoj turistické infrastruktury v KRNAP a KPN, Bezpečné Krkonoše, Společné vzdělávání pracovníků KRNAP a KPN.

Vzájemná úzká přeshraniční spolupráce obou krkonošských parků bude také tématem "Dne Krkonoš", který by se měl uskutečnit koncem června.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů