Pátek, 29. března 2024

Co nepatří do popelnice

Co nepatří do popelnice

Sběr a svoz komunálního odpadu = pravidelné vyvážení odpadové nádoby se směsným odpadem svozovou firmou, která provádí služby v oblasti odpadového hospodářství. Zařazení odpadu dle Vyhlášky č. 381/2001 Sb. je pod katalogové číslo 20 03 01 směsný komunální odpad.

Co do komunálního odpadu rozhodně nepatří
o nebezpečný odpad jako jsou - prošlé léky, plechovky od barev, nádoby od olejů nebo ropné látky, chemikálie, odpadní rtuť, odpadní kyseliny a louhy, zbytky barev, suť, výbušniny, zemina, stavební suť...

o biologický odpad - papír a lepenka, biologický odpad z kuchyní a stravoven (zbytky jídla), jedlý olej a tuk, dřevo, odpady ze zahrad...

Potřebujete-li zajistit odvoz nebezpečného odpadu nebo biologického odpadu je nutno oslovit a využít služeb specialistů na odvoz odpadů.

Rada profesionálů: důsledně kontrolujte, jaký odpad do odpadových nádob ukládají pracovníci vaší firmy, předejte tak možnému postihu od inspektorů životního prostředí, kteří se při kontrolní činnosti na tyto odpadové nádoby rádi zaměřují.

Odpadové nádoby
Nejobvyklejší nádoby k uložení odpadu z firem a živností jsou plastové nádoby o objemu 120 ltr, 240 ltr a 1100 ltr a pro občany tradiční kovové kulaté popelnice o objemu 110 litrů, které sice moc pěkně nevypadají, ale za to dlouho vydrží.

Technika na svoz odpadu
K vlastnímu svozu a přepravě odpadů se používají speciální vozidla, která jsou vybavena lisovacím zařízením. Odpad je ve vozidle průběžně lisován a díky tomu do sebe může "vyklopit" i stovky odpadových nádob, než je zaplněno. Poté musí odjet s odpadem na skládku nebo do spalovny odpadu a vrací se zpět na svou trasu.

Brno svoz odpadu pro občany
Na území města Brna zajišťuje svoz komunálního odpadu pro občany společnost SAKO Brno, a.s. (SAKO). Pokud jste občanem města Brna obracejte se na na tuto městskou společnost s potřebou přistavení odpadové nádoby (popelnice). Co se týká poplatků, pro rok 2011 je poplatek stanoven na částku 500,--Kč/občan. Poplatky za svoz hradí občané prostřednictvím Magistrátu města Brna.

ZDROJ:Kaiser servis, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů