Čtvrtek, 28. března 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje o značku české bio

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje o značku české bio

Označováním tuzemských biopotravin, situací na dynamickém trhu s bioprodukty a dalšími otázkami se včera zabývali ekologičtí zemědělci z celé České republiky na valné hromadě .

Značení biopotravin logem tzv. Českou Biozebrou by mělo do budoucna dát spotřebitelům jasně najevo, že se jim dostává do rukou produkt vyrobený ze surovin z České republiky. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců bude usilovat o převedení značky Biozebra pod svá křídla s cílem označovat tuzemské biopotraviny a bioprodukty.

Značka Biozebra je a bude i nadále garancí toho, že se jedná o produkty ekologického zemědělství. "V současné době je ale třeba dát jasný signál našim spotřebitelům, že podporujeme tuzemské ekologické zemědělce, a ti jim mají co nabídnout," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Čeští spotřebitelé se i díky úsilí ekologických zemědělců a producentů naučili značku Biozebry vnímat a rozpoznávat. Jana Lukešová, vedoucí Odborné pobočky s celorepublikovou působností Bioprodejny Svazu PRO-BIO, potvrdila, že většina zákazníků vnímala logo Biozebra tak, že označuje české potraviny. Někteří zákazníci, podle Lukešové až třetina, však při zjištění, že je logo použito na produktech ekologického zemědělství, které nemusí pocházet z ČR, poněkud ztrácí důvěru.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců bude v následujícím období usilovat o to, aby značku Česká Biozebra uděloval. "Logo budou užívat ti, kdo bio u nás skutečně produkují, což je ideální," domnívá se Tomáš Klejzar z PRO-BIO regionálního centra Vysočina. Jasné označení českých bioproduktů povede nejen k transparentnosti původu výrobků, ale také k podpoře ekologických zemědělců. Mělo by dojít k těsnější spolupráci mezi zemědělskou výrobou, poradenstvím a obchodem. Podpoří se tak trvalý zájem obchodníků o kvalitní tuzemské biosuroviny, a zemědělcům vzroste odbyt.

V současné době PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců jedná s Ministerstvem zemědělství ČR o způsobech předání značky. Následně ji bude moci udělovat všem certifikovaným ekologickým zemědělcům, kteří v ČR opravdu něco produkují.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů