Čtvrtek, 28. března 2024

100 tipů jak ušetřit v domácnosti

Energie, voda, PHM, ušetřit se dá různě..

100 tipů jak ušetřit v domácnosti

100 tipů, jak ušetřit:

1. Místo klasických žárovek používejte kvalitní kompaktní zářivky (úsporky) - mají 5x menší spotřebu a 15x delší životnost! Jedna vám ušetří několik stokorun ročně.

2. Klasické žárovky používejte jen ke krátkodobému svícení (koupelna, WC, šatna), tam se používání zářivek nedoporučuje, protože časté rozsvěcení jim škodí a zkracuje životnost.

3. Naučte se za sebou zhasínat a veďte k tomu i své děti - zbytečně svítící (a to i šetřící) žárovka či zářivka vám z rodinného rozpočtu kradou stokoruny ročně!

4. Při nákupu nových elektrospotřebičů vždy vyberte takový, který má na energetickém štítku označení A nebo A+. I když mohou být o málo dražší, vyplatí se při dlouhodobém provozu. Energetický štítek musí mít každý spotřebič. Je vhodné si zjistit roční spotřebu a porovnat stejný výrobek ve třídě A a například B - zjistíte, kolik ročně ušetříte.

5. Perte prádlo raději při nižších teplotách - stačí i čtyřicítka, předpírku používejte jen v nutných případech, volte krátké programy - tak ušetříte nejvíce energie.

6. Pračku postavte na rovnou a pevnou podlahu, aby mohlo odstřeďování probíhat optimálně. Při nerovné podlaze se doba odstřeďování značně prodlužuje a roste spotřeba elektřiny.

7. Pro dobré odstředění prádla postačuje již 500 otáček za minutu. Vyšší počet otáček znamená i vyšší spotřebu energie a proto je nastavte jen v případě, že prádlo půjde do sušičky.

8. Perte až ve chvíli, kdy máte dostatek špinavého prádla a pračka je vytížená. Využívejte možnosti programu s poloviční náplní, která šetří vodu, prášek i energii.

9. Kvalitní značkové prášky na prádlo jsou sice o něco dražší, ale zaručí lepší vyprání i více zašpiněného prádla i při nižších teplotách vody - čili šetříte opět energii.

10. Při výběru myčky se řiďte energetickým štítkem (kategorie A nebo B), zároveň se pokud možno orientujte na kvalitní značkové výrobky.

11. Ve všech spotřebičích, které mají filtry (pračka, sušička, myčka) čistěte pravidelně sítko - ani byste nevěřili, jak výrazně tahle maličkost snižuje spotřebu energie.

12. Zvažte, zda potřebujete denně sedět doma u počítače hodiny - jeho provoz je poměrně energeticky náročný (200-300W). Pokud byste u něj seděli 4 hodiny denně, stojí vás to tisíc korun ročně.

13. Pokud budete přehrávat CD a DVD na běžných přehrávačích, namísto v počítači, ušetříte až čtyři pětiny nákladů. Zmíněné spotřebiče jsou daleko úspornější.

14. Notebooky jsou ve srovnání se stolními počítači podstatně energeticky úspornější. Pokud přestanete pracovat, musíte síťový zdroj okamžitě odpojit, jinak bude dál odebírat elektřinu.

15. Vypínejte ze zásuvky i všechny nabíječky - mobilního telefonu, baterií... i pokud nejsou zapojeny v přístroji, ale jen v zásuvce, baští energii. Ročně vás to stojí několik stovek.

16. Rozhodně se vyplatí vypínat pohotovostní režim některých přístrojů, jako je televizor, mikrovlnná trouba, video nebo satelitní souprava. I provoz 'stand by' spotřebuje energii za několik tisíc Kč za rok.

17. Máte-li průtokový ohřívač, nastavte ho na co nejnižší teplotu - vodu nebudete muset tolik ředit studenou, ale ušetříte na jejím ohřevu. Ideální je do 50 stupňů, více je luxus.

18. Věděli jste, že při používání 50 °C, 55 °C nebo AUTO programů myčky místo programů s vysokou teplotou můžete ušetřit až 84 kWh elektrické energie během jednoho roku?

19. Drobné spotřebiče (elektrické holicí strojky, zubní kartáčky) na baterie spotřebují podstatně více energie, než ty, které se dávají přímo do zásuvky. Baterie jsou totiž poměrně drahé.

20. Usínáte u televize? Pak používejte režim 'sleep', který přístroj sám vypne v námi určený čas. Ušetříte elektřinu, kterou televizor zbytečně plýtvá po dobu, co spíte (u klasické cca. 100W). Pokud usínáte ve stejnou dobu, vyplatí se použít časový spínač (mechanický už za cca. 200 Kč).

21. Pořiďte speciální rozdvojku s vypínačem, do které spotřebiče zapojíte. Večer před spaním, nebo ráno před odchodem do práce stačí vypnout jediný vypínač.

22. Nahradíte-li starý monitor s elektronkovou obrazovkou moderním monitorem s plochou obrazovkou, vyplatí se vám tato investice už jen díky úspoře nákladů na elektřinu.

23. Spořiče obrazovky nesnižují spotřebu energie, proto byste měli v každém případě používat funkci Windows s názvem 'vypnout monitor'. Ideální je po práci vypnout všechny přístroje zcela.

24. Elektrický sporák má delší dobu náběhu do správné provozní teploty, ale zároveň delší tepelnou setrvačnost po vypnutí. S citem lze šetřit energii pokud tuto vlastnost využijete.

25. Zkraťte 'hledání' potravin v chladničce. Delší dobu otevřené dveře v mrazničce způsobují námrazu a zvyšují spotřebu energie až o 75 %. Rozmyslete si, jak velkou ledničku potřebujete.

26. Nedávejte do lednice teplé potraviny - jednak prudce zvýší teplotu uvnitř a tím pádem i spotřebu, ale také riskujete, že se v nich stejně budou množit bakterie a dříve se zkazí.

27. Mikrovlnné trouby, které mají zabudovaný gril, můžete výhodně využít i pro pečení a grilování - dosáhnete tak stejného efektu, jako v klasické troubě, ovšem s menší spotřebou.

28. Nejúčinnějším způsobem jak ohřát vodu na čaj je varná konvice, kde topné těleso je umístěno přímo v kapalině a která je vybavena pojistkou vypínající při dosažení varu.

29. Vyvarujte se žehlení příliš suchého nebo mokrého prádla. Správnou vlhkostí a postupem při žehlení jednotlivých materiálů můžete ušetřit až 40 % energie.

30. Při žehlení začněte lnem a bavlnou. Jemné prádlo se žehlí při nižších teplotách, nechte si je proto nakonec. Vypněte žehličku a využijte tak zbytkové teplo.

31. Plný prachový sáček vysavače snižuje sací výkon a vy musíte nastavit silnější a energeticky náročnější vysávání, nebo vysávat plochu déle. Obojí je náročné na spotřebu.

32. V zimě větrejte krátce a intenzivně. Nepřetápějte místnosti - každý stupeň nad 20 °C zvýší spotřebu energie o 6 %. Nevypínejte topení když nejste doma - stěny zbytečně chladnou.

33. Nenechávejte kapat kohoutky, zvláště s teplou vodou: 10 kapek teplé vody za minutu znamená přibližně 40 litrů za týden, což je finanční ztráta zhruba 400 korun za rok.

34. Pečlivě dohlédněte na to, aby neprotékalo splachování na záchodě - ročně tak zmizí v záchodové míse nenápadně, ale nenávratně zbytečně tisíce korun!

35. Protože se spousta vody také zbytečně 'spláchne' do záchodu, je užitečné pořídit si úsporné splachování na WC, které lze kdykoli zastavit či umožňuje zvolit dvě varianty - na tři a šest litrů vody.

36. Levnější je sprchování, při kterém se spotřebuje jen třetina teplé vody. Při použití stop ventilu a úsporné sprchové baterie je možné ušetřit dalších asi 30-35 % teplé vody.

37. Zkrácením doby sprchování o deset minut a nákupem šetřící hlavice se dá také ušetřit mnoho vody - úspory jdou ročně do stovek a přitom nepocítíte žádnou újmu. Kvalitní spořící hlavice -http://www.envimarket.cz/?env=zbozi__bbfa/Usporna_sprchova_hlavice_EcoXygen.html

38. Pokud máte dům, nezapomeňte chytat dešťovou vodu do sudů a pak s ní zalévat - pro zahrádku a rostliny je to rozhodně lepší, než voda chlorovaná a vy ušetříte.

39. Pákové baterie zkrátí dobu nastavování teploty vody, ušetří až 30 procent energie vložené do přípravy teplé vody. Snadněji se s nimi také manipuluje.

40. Kdo šetří, měl by zapomenout na mytí nádobí pod tekoucí vodou. Úspornější je napustit si dřez. Pro mnohé je překvapivý fakt, že vůbec nejúspornější je pořídit si myčku.

41. Neplýtvejte vodou tak, že při čištění zubů nebo holení necháváte puštěnou vodu. Raději si pořiďte pákovou baterii, která zachová zvolenou teplotu vody a můžete ji operativně zavírat.

42. Pořiďte si tzv. perlátor, kterými jsou vybaveny některé baterie. Pomocí nich je voda obohacována vzduchem. Díky vzduchu vzniká hustý proud vody, aniž bychom plýtvali.

43. Když každý ze čtyřčlenné rodiny nahradí třikrát za týden vanu sprchováním, ušetří tak domácnost na nákladech za teplou vodu více než čtyři tisíce korun za rok. Pokud máte malé dítě, můžete do velké vany vložit malou vaničku a koupat ho v ní - voda vzdrží déle teplá, než když ji napustíte do velké vany, tam rychleji chladne. Rozhodně se vyvarujte sedět ve vaně dlouho a připouštět si stále teplou vodu. Na koupání se opravdu dají ušetřit tisíce ročně - zvláště, pokud jste větší rodina.

44. Nekupujte zbytečně balenou vodu. Většina domácností v naší republice má k dispozici kvalitní vodu i z kohoutku - jistě srovnatelnou s kvalitou té levné v láhvích.

45. Nezakrývejte radiátory dlouhými závěsy a záclonami, nestavte před ně nábytek, nepokládejte na ně např. oblečení, nesušte na nich prádlo.

46. Topení pravidelně odvzdušňujte - vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu. Ve sklepních prostorech a chodbách tepelně izolujte teplovodní rozvody.

47. Dbejte na kvalitní izolaci svého kotle na tuhá paliva - snížíte tím poměrně velké ztráty tepla unikajícího pláštěm kotle a ušetřené teplo více využijete v radiátorech.

48. U starších a netěsnících oken a dveří dbejte na kvalitní izolaci - meziokenní těsnění. Jeho pořízení není finančně náročné - i to nejzákladnější ušetří značnou částku.

49. Přes noc zatahujte závěsy, žaluzie nebo rolety - omezíte únik tepla a zamezíte zároveň příchod studeného vzduchu zvenčí. V létě to naopak dělejte přes den - zabráníte teplu vnikat dovnitř.

50. Kvalitní tepelná izolace objektu a střechy může uspořit až 50 % nákladů na vytápění. Je to velká investice, ale vzhledem ke stále rostoucím cenám tepla se vyplatí.

51. Pokojové klimatizace se starají o snížení pokojové teploty, spotřebují však bohužel hodně energie - používejte je pouze nárazově a jen v případě potřeby.

52. Snížením pokojové teploty o pouhý jeden stupeň ušetříte až šest procent energie. Obývací nebo dětský pokoj stačí vytopit na dvacet stupňů, kuchyň na 18 stupňů.

53. Chodíte domů z práce až večer? Pak se vám vyplatí regulátor teploty (termostat). Nastavíte ho podle toho, kdy potřebujete, aby bylo tepleji - když vstáváte, koupete se, nebo relaxujete.

54. Existují speciální reflexní fólie, které se dávají za radiátory. Dokážou odrážet teplo zpátky do místnosti. Pokud chcete ušetřit, lze si podomácku vystačit i s alobalem.

55. Dbejte na správnou vlhkost vzduchu v bytě - ideální je 40-50 procent. Při nižší vlhkosti musíte vyhřívat o 2-3 stupně tepleji, abyste měli pocit tepla.

56. Jednou za rok si nechejte překontrolovat od odborníků celou soustavu vytápění, regulace či termostatu. Vyplatí se vám to, neboť to odhalí případné tepelné ztráty.

57. Plynový bojler stačí naprogramovat na úspornou teplotu 45 až 55 stupňů. Jestliže na plynu vaříte, vždy dávejte hrnce na hořák odpovídající velikosti a používejte pokličku.

58. Všechny plynové spotřebiče - sporák, troubu, ohřívač vody i kotel - je dobré si nechat alespoň jednou za rok zkontrolovat od odborníka. Spotřebiče mohou být zanesené splodinami ze spalování plynu, karmy pak mohou obsahovat vodní kámen - izolant mezi ohřevem a vodou.

59. Pravidelně kontrolujte a čistěte hořáky vašeho plynového sporáku - jsou-li zaneseny špínou a mastnotou, spotřeba je vyšší a vaření na nich se zbytečně prodražuje.

60. Pokud máme starší plynový kotel s účinností kolem 80 % nebo nižší, investice do moderního kondenzačního kotle nám ušetří desítky procent provozních nákladů.¨

61. Hodina vaření na běžném elektrickém sporáku vás vyjde na dvojnásobek nákladů na provoz plynového sporáku - na to pamatujte, pokud zařizujete kuchyň.

62. Větší množství vody prodlužuje dobu vaření a vyžaduje větší spotřebu energie. Použije-li se litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie o 75 %.

63. Zcela nejvýhodnější je vaření a ohřev na indukčním sporáku. V současnoti už není tak drahý a proto se vyplatí o něm uvažovat, jestliže vybavujete kuchyň.

64. Při vaření pokrmů s delší dobou přípravy nebo s potřebou většího množství vody je možné v tlakovém hrnci ('papiňáku') uspořit až 60 % energie (a až 80 % času).

65. Při uvádění do varu zvolte maximální intenzitu ohřevu a při vaření ji snižte. Je vhodné zapínat sporák, až když je hrnec na místě, a vypínat před dovařením.

66. Používejte nádobí z materiálů, které dobře vedou teplo - například nerezové, nádobí se zesíleným dnem. Docílíte tím rychlejšího ohřevu potravin. Nejhorším 'žroutem' je sice krásné, ale nešetrné smaltové nádobí.

67. Máte-li elektrický sporák, vypínejte plotýnky 10 minut před koncem vaření a pokrm dodělejte s využitím zbytkového tepla. Ušetříte tím značné množství energie.

68. Troubu se snažte využívat jen v případě větších kusů masa (asi od 2 kg). Troubu předehřívejte jen pokud je to bezpodmínečně nutné a neotvírejte ji zbytečně často.

69. Rozmrazování v mikrovlnce spotřebuje zbytečněvelké množství energie. Proto potraviny raději vyndejte z mrazničky dostatečně včas před vařením.

70. Při vaření nejvíc ušetříte, když bude mít nádobí rovné dno - nerovné dno způsobí zvýšení spotřeby energie až o 30 %. Pokud je hrnec o 3 cm užší než plotýnka, spotřebuje 30 % více energie.

71. Máte rádi smažená jídla, ale olej se vám pořád přepaluje? Abyste ho nemuseli pořád měnit, očistěte mrkev, rozkrojte ji podél, dejte do oleje a nechte ji tam po celou dobu smažení.

72. Nemáte po ruce vejce? Místo klasického trojobalu hladká mouka, vejce, strouhanka můžete udělat těstíčko z hladké mouky a mléka. Pak rovnou z těstíčka přendáte řízky do strouhanky. Ovlivníte tak nejen peněženku, ale i své zdraví, protože do těla dostanete menší (nebo žádné) množství cholesterolu.

73. Nekupujte zbytečně drahé limonády a ochucené vody. Stejně poslouží i studený ovocný čaj - pro většinu z nás je i zdravější, protože neobsahuje ochucovadla a cukr.

74. Zamrazujte menší porce masa, zeleniny nebo jiných surovin. V případě potřeby nemusíte vyndávat větší kus a riskovat, že ho nezpracujete či nesníte celý.

75. Kupujte jen tolik potravin, kolik opravdu potřebujete. Proto se vyplatí chodit do obchodu s dopředu pečlivě sestaveným seznamem, který si připravíte doma.

76. Naučte se promýšlet rodinný jídelníček na týden dopředu a podle toho nakupovat. Jídla mohou navazovat za sebou tak, aby se doplnila a mohli jste využít zbylých surovin.

77. Vyzkoušejte si jeden měsíc zapisovat každý den rodinné výdaje. Na konci měsíce si na to v klidu sedněte a možná budete v šoku, kolik zbytečností jste si pořídili.

78. Nevyhazujte reklamní letáky okolních obchodů a využívejte slevových akcí - ovšem pozor na to, abyste pak nepodlehli zbytečným nákupům velkého množství.

79. Přemýšlejte o tom, zda se vám vyplatí jet pro levnější potraviny autem přes celé město - vždy by vám měla v hlavě k ceně potravin 'naskočit' i cena za dopravu.

80. Jdete do obchodu jen pro máslo a rohlíky? Vezměte si jen malý košíček a zamiřte přesně jen k regálům, kde najdete to, co potřebujete. Nákup není výlet, ale zcela účelná věc.

81. Neberte do obchodu své malé děti. Rozhodně pak neodoláte jejich škemrání o něco dobrého. Nákup s dětmi se podle statistik může prodražit až o čtvrtinu!

82. Naučte se ve velkých obchodech koukat do regálů tam, kde se musíte ohnout nebo stoupnout na špičky. To, co je nejdražší, najdete ve výši očí. Ty levnější věci jsou nahoře, nebo dole.

83. Do obchodu s potravinami nechoďte hladoví. Je prokázáno, že pak máte daleko větší šanci nakoupit i to, co by vás jindy ani nenapadlo a to dokonce i z dražšího zboží.

84. Větší balení potravin jsou většinou také cenově výhodnější. Ovšem to platí jen v případě, že je opravdu dokážete spotřebovat dřív, než jim projde záruční lhůta - jinak jste peníze vyhodili.

85. Pokaždé, když vkládáte do košíčku nějakou dražší věc, zeptejte se upřímně sami sebe, zda ji opravdu potřebujete, nebo prostě jen chcete. V druhém případě ji dejte zpátky.

86. Polotovary (polévky, bramborové kaše a máčky "z pytlíku" ad.) kupujte jen v případě, že jste v časové nouzi. Většinou jsou dražší, než kdybyste si je připravili doma z vlastních surovin. Raději uvařte občas víc a porci zamrazte.

87. Vyhněte se placení složenek na poště - zařiďte si trvalé příkazy z účtu nebo přes počítač (internetbanking). Ušetříte tak měsíčně i několik stovek, neboť v průměru dáte za jednu 20 Kč.

88. Zjistěte si, kolik výběrů z bankomatu máte zadarmo a pokuste se je naplánovat tak, abyste nemuseli platit nic navíc. Zajímejte se i o to, kolik vás vyjde výběr u cizího bankomatu.

89. Udělejte si revizi všech poplatků, trvalých příkazů a splátek na svém účtu. Vyplatí se konzultovat s finančním poradcem - může vám to ušetřit či naspořit tisíce.

90. Poptejte se na to, jaké podmínky a platby při vedení účtu mají jednotlivé banky a porovnejte to s tím, co vám nabízejí a co platíte své bance. Případná změna ušetří tisíce ročně.

91. Potřebujete opravdu mít kabelovou televizi, satelitní příjem, předplatné několika časopisů... Udělejte rozumný výběr a pokud máte oblíbené noviny, předplaťte si je - ušetříte.

92. Opravdu potřebujete půjčku? Nemůžete ještě počkat a našetřit si na to, co si chcete koupit? Vždy si dopředu spočtěte, jestli se vám věc vyplatí i po zaplacení úroků.

93. Potřebujete opravit troje boty, nebo zip na kabelce? Zjistěte si, zda se to vůbec vyplatí. Služby bývají někdy stejně drahé, jako nákup nové věci. Vždy srovnávejte nabídku!

94. Využívejte rodinných vstupenek či slev nebo bezplatných vstupů. Některá kina, galerie či jiná zařízení mají dny, kdy se vstupné neplatí. Vždy se o to zajímejte předem.

95. Přemýšlejte dopředu - využijte nabídky cestovních kanceláří na zájezdy, objednané dlouho dopředu nebo naopak na poslední chvíli - dá se na nich hodně ušetřit.

96. Nestyďte se za nákupy v 'sekáčích', na burzách a využívejte inzerátů na internetu a v novinách. Výbavu pro děti na hory lze pak pořídit velmi výhodně. Sledujte i bazarové prodeje ve školách.

97. Jistě jste už také někdy dostali slevový kupon. Není ostuda ho využít! Někdy se vyplatí i zúčastnit se soutěží výrobců vašeho oblíbeného zboží - šance vyhrát nejsou malé.

98. Vyplatí se stát návštěvníkem místní knihovny. Ušetříte za poměrně drahé knihy a navíc je ve většině knihoven k dispozici i přístup na internet zdarma!

99. Nebojte se stát členy klubů spotřebitelů velkých firem - drogerií, obuvi, nábytku... Většinou z toho vyplývají nezanedbatelné slevy, služby zdarma a jiné výhody.

100. Hodně se dá ušetřit za telefon. Proběhněte všechny účty, zjistěte jaké máte tarify a pokud možno vyberte jednoho operátora. Ten by vám měl poradit jak nejvíc ušetřit

ZDROJ: www.zbynekmlcoch.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů