Pátek, 19. dubna 2024

Zrod nového ostrova

Zrod nového ostrova

Náhlá sopečná aktivita v jižní části Rudého moře v polovině prosince 2011 zapříčinila zrod nového ostrůvku. Byl odhalen díky satelitní technice na družicových snímcích NASA pořízených v oblasti nedaleko západojemenského pobřeží. Srovnáním dat ze snímků ze tří satelitů vyplývá, že erupce započala 19. a pokračovala do 22. prosince. Následující den byl již patrný nově zformovaný ostrůvek, který halí kouř z vulkánu.

Podle zpráv získaných od místních rybářů tryskala láva až do výše kolem 30 metrů nad hladinu.Nová součást zemského povrchu se vytvořila ve skupině Zubajrských ostrovů, patřících Jemenu. Přírůstek je pro vědce zajímavý, protože mohou sledovat, zda ostrůvek uhájí svou existenci, nebo zmizí stejně rychle, jako se objevil.

Vznik nového ostrova na zemském povrchu zdaleka není ojedinělým jevem. Pravděpodobně nejznámější je historie Surtsey, islandského ostrova v Atlantském oceánu, cca 32 kilometrů jižně od pobřeží Islandu. Vznikl v roce 1963 výbuchem podmořské sopky 130 metrů pod mořskou hladinou v podmořské sopečné oblasti Vestmannaeyjar. Dne 14. 11. 1963 zpozoroval kuchař na rybářské lodi Ísleifur II v moři nedaleko Islandu černý kouř stoupající z moře. Kapitán lodi chtěl jet na místo, ze kterého kouř vycházel, jelikož se domníval, že by se mohlo jednat o jinou loď v plamenech. Následná exploze černého oblaku dýmu a prachu ho však přesvědčila, že jde o sopečnou erupci. Ostrov vyrůstal před objektivy fotoaparátů a televizních kamer při následných výbuších, trvajících do 5. 6. 1967, kdy Surtsey dosáhl největší rozlohy - 2,7 km2. Vlivem eroze způsobované vlnami se však neustále zmenšuje: roku 2002 byla jeho plocha už pouhých 1,4 km2. Surtsey, pojmenovaný podle obra Surtra, v severské mytologii boha ohně, byl během svého vzniku soustavně pozorován vulkanology, kteří tak měli jedinečnou možnost sledovat, jak vznikají ostrovy tohoto typu. Po skončení sopečné aktivity zůstal Surtsey centrem pozornosti týmů vědců, kteří zde mohou pro změnu studovat adaptaci organismů a jejich schopnost osidlovat nová prostředí. Ostrov byl v roce 2008 zařazen na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Data map (c)2012 Google - Podmínky použití
Mapa
Satelitní
Hybridní
Terénní
ZDROJ: Lidé a země, kráceno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů