Pátek, 29. března 2024

Co je často skryto za vábivou krásou řezaných květin?

Současné ekologické problémy mají ve většině případůneče­kané a skryté souvislosti, které nelze tak snadno odhalit... Ale i přes nedostatečné informace se vnímavý spotřebitel může poměrně lehce dovtípit,že to s řezanými květinami nebude všechno až tak úplně v pořádku.

Co je často skryto za vábivou krásou řezaných květin?

Současné ekologické problémy mají ve většině případůneče­kané a skryté souvislosti, které nelze tak snadno odhalit... Ale i přes nedostatečné informace se vnímavý spotřebitel může poměrně lehce dovtípit,že to s řezanými květinami nebude všechno až tak úplně v pořádku.

Pokud Vás při návštěvě květinářství zaujal téměř dokona­lý, jaksi až "plastikově" nepřirozený vzhled nabízených řezaných květin, je to první krůček k přemýšlení o environ­mentálních problémech květinového průmyslu. Další myš­lenka pak možná zabloudí k přeplněnému sortimentu kvě­tinářství v kteroukoliv roční dobu, o exotičnosti řady nabí­zených květin nemluvě. Pakliže nacházíme na okrajích měst převážně jen opuštěná zahradnictví s rozbitými okny skleníků, odkud pak tedy ta květinová záplava pochází?

Tulipánová velmoc -Nizozemsko
První tulipán byl do Nizozemska dovezen v roce 1593, ale teprve tehdy, když začali nizozemští pěstitelé křížit různé druhy a barvy tulipánů, staly se módní a velice žádanou květinou. Oblíbenost této květiny došla až tak daleko, že se hovoří o tzv. tulipánové horečce, která tehdy postihla Nizo­zemsko i okolní země. Cena za jednu cibulku vzácného tulipánu dosahovala v letech 1634-1637 ceny jednoho měšťanského domu v Amsterodamu. Po pádu těchto závratných tržních cen se Nizozemsko poměrnědlouho vzpamatovávalo z tíživé hospodářské krize způsobené tulipánovým šílenstvím.

Jen málokterá řezaná květina, kterou si dnes koupíme v květinářství, je vypěstována v České republice. Spíše by se dalo hovořit o velikém štěstí a značném úsilí, pokud byste dnes chtěli takovou květinu v obchodě zakoupit. Pěstování řezaných květin pro komerční účely jako by v České republice úplně vymizelo. Ale nebylo tomu tak vždy. Květinářství mělo v Čechách dlouholetou tradici a čeští zahradníci si v 19. století v rámci c.k. monarchie, ale i v Německu, Francii a Nizozemsku, vydobyli dobré jméno. Po druhé světové válce, a zvláště pak za dob normalizace a kolektivizace, u nás všechna soukromá zahradnictví vymizela. Často byla rodinná zahradnictví začleněna do státních zemědělských podnikůa služeb nebo v horším pří­padězlikvidována úplně. Nicméně i za dob minulého reži­mu ještě české květinářství alespoň přežívalo. Nabídka však byla skromná a v zimním období bylo často obtížné sehnat jinou květinu než tradiční karafiát. Po roce 1989 to šlo s českým zahradnictvím z kopce ještěrychleji. Poma­lá transformace, privatizace a nevyřešené vlastnické vztahy zapříčinily oslabení tuzemských květinářů. Toho využily silné zahraniční firmy a jejich široký, neokoukaný sortiment květin a nízké ceny pak lehce vytlačily domácí výrobce z trhu. Dnes je situace taková, že téměř 98 % řezaných květin se na český trh dováží. Nejčastěji se jedná o reexporty z Nizozemska, ale také například z Kolumbie, Ekvádoru, Turecka, Keni nebo Thajska. Nejde jen o exotický sortiment, ale o klasické růže vypěsto­vané v Ekvádoru, chryzantémy z Kolumbie a karafiát třeba až z Etiopie. Dále na: http://www.veronica.cz/?id=218.

ZDROJ:www.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů