Úterý, 19. března 2024

Teplo podraží o tisíce korun ročně

Domácnost s rodinným domem zaplatí za plyn o 4700 korun ročně víc. Ministerstvo zahájilo jednání s těžaři kvůli zdražování hnědého uhlí.

Teplo podraží o tisíce korun ročně

Ceny za vytápění od roku 2014 razantně stoupnou. Vláda plánuje zavedení takzvané uhlíkové daně, kvůli které by měly ceny plynu vzrůst o 10 procent, ceny topných olejů o 15 procent a ceny uhlí dokonce o 20 procent. Jen zdražení plynu se dotkne více než 1,5 milionu domácností, které za něj ročně zaplatí několik tisíc navíc.

Zvýšení cen by mělo v letech 2014 a 2015 do rozpočtu přinést 11 miliard korun. Dalších 900 milionů korun má státu přinést zavedení spotřební daně za plyn pro domácnosti.

Uhlíkovou daň by měli platit všichni, kdo nejsou zahrnuti do systému obchodování s povolenkami. Tedy především elektrárny a teplárny s výkonem do 20 megawattů, ale i domácnosti.

"Smysl opatření je v první řadě zajistit prostředky do rozpočtu," říká náměstek ministra financí Ladislav Minčič. "Dalším hlediskem je také šetrnější přístup k životnímu prostředí," dodává.

Dopady na vyúčtování přitom nebudou malé. "U rodinného domku, který plyn využívá k topení, vaření i ohřevu vody, stoupne faktura za plyn až o čtyři tisíce ročně," říká mluvčí společnosti RWE Martin Chalupský.

Domácnostem ale stoupnou ceny za plyn již od roku 2013. Vláda totiž plánuje zrušení výjimky, podle které platili spotřební daň ve výši 30,60 Kč na megawatthodinu jen velkoodběratelé, a ne domácnosti. "Bylo potřeba nastavit jistou daňovou spravedlnost," říká Minčič. Pro již zmiňovaný rodinný dům to podle Chalupského znamená dalších 600 až 700 korun za plyn ročně.

"Oba kroky vítáme, současná situace byla absurdní. Vždyť teplárny dodávají teplo právě domácnostem. Oproti lidem, kteří mají vlastní kotel, jsou tak v znevýhodnění," říká Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení s tím, že plynové teplárny spalující plyn platí oproti domácnostem jak spotřební daň, tak si musí od roku 2013 i koupit povolenky. Důvodem uhlíkové daně má být zpoplatnění vypouštěných nečistot i u malých kotlů. Ty jsou podle ministerstva průmyslu a obchodu často většími znečišťovateli než velké teplárny.

Uhlíková daň tak bude nastavena podle tun CO2, které se v průměru vypustí při spalování daného paliva. Podle vládního návrhu 15 eur za tunu CO2 (tedy asi 375 korun). Cílem vlády tak bylo dostat se na "stejnou" úroveň, na které jsou emisní povolenky, které si musí kupovat velcí znečišťovatelé. I když byl nicméně původní záměr systému obchodování s povolenkami prodávat je za 25 či 35 eur za tunu vypuštěného CO2, dnes tomu tak zdaleka není. Současná cena na trhu se po hlubokém propadu pohybuje jen okolo šesti eur za tunu.

"Není důležité jen, jak vysoká uhlíková daň bude, důležitý je i samotný princip," říká Hájek. Evropská komise navíc zvažuje řadu kroků, které by měly cenu povolenek opět zvednout a stagnující trh obnovit.

Velcí znečišťovatelé dostávají až do letošního roku povolenky zadarmo, od roku 2013 si budou muset část kupovat v aukcích a část dostanou výměnou za investice do ekologizace výroby.

Kromě nutných povolenek se ale mohou na ceně zásobování teplem promítnout i spory o ceny uhlí. O ty v současné době v Česku hoří boj mezi teplárníky a těžařskými firmami. Majitel firmy CzechCoal Pavel Tykač požaduje od roku 2013 až dvojnásobné ceny za hnědé uhlí, což je ale podle teplárníků pro obor likvidační a radikálně by se to promítlo právě do cen tepla.

Problém se již vyhrotil natolik, že se do procesu zapojil i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten minulý týden svolal setkání těžařů i teplárníků a hodlá je do konce roku dotlačit k dohodě.

"Ministerstvo zde bude fungovat primárně jako moderátor jednání. Nicméně máme určité zákonné nástroje, které nám umožňují těžaře k dohodě tlačit," avizoval v rozhovoru pro HN svou strategii Kuba.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů