Středa, 24. dubna 2024

Kvůli azbestu v těžené surovině se dočasně zavře lom u Plzně

Kvůli azbestu v těžené surovině se dočasně zavře lom u Plzně

Kamenolom v Plzni - Liticích pozastaví těžbu, zpracování a prodej kameniva. Odborníci začnou okamžitě monitorovat ovzduší. Důvodem je azbest, který je obsažen v těžených horninách. Na pozastavení těžby se dohodl plzeňský primátor Martin Baxa se zástupci těžební firmy, sdělila dnes ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

"V těžených spilitech objevila odborná měření přítomnost aktinolitu, který je zařazen mezi amfibolové azbesty. Firma pozastavila výrobu a prodej a zahájila další měření a konzultace s odborníky z Německa," uvedla mluvčí. Výsledky měření by měly být známy zhruba za šest týdnů. Zástupci společnosti vlastnící lom slíbili, že pokud si firma nebude jistá, že těžba neohrožuje občany v lokalitě, práce související s těžbou v lomu nezahájí.
Typickou vlastností azbestu je jeho sklon vytvářet dlouhá tenká vlákna. Pro lidský organismus může být nebezpečný, pokud se mikroskopická vlákna dostanou po vdechnutí do plic. Mohou být příčinou závažných onemocnění.

Podle informací z internetových stránek firmy zařadila Česká inspekce životního prostředí lom do kategorie velký stacionární zdroj znečišťování ovzduší. I když toto rozhodnutí není podle firmy konečné a nevyžaduje žádná opatření směřující k omezení činnosti, provoz kamenolomu byl pozastaven.

"Pokud jsme dobře informováni, je společnost Eurovia Kamenolomy a.s. první těžařskou společností v ČR, která je nucena takový problém řešit. Je velmi pravděpodobné, že další lomy, které mají stejné geologické charakteristiky jako Litice (čedič, spilit), mohou mít stejný problém," uvádí se na stránkách firmy.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů