Čtvrtek, 28. března 2024

Dvoudenní kurz seznámil s ochranou životního prostředí při péči o zeleň

Dvoudenní kurz seznámil s ochranou životního prostředí při péči o zeleň

Jihlava - Minulý čtvrtek a pátek trávilo čtyřiadvacet účastníků pilotního kurzu projektu "Příroda do zahrad, parků, krajiny" posloucháním, diskutováním a sdílením informací dotýkajících se problematiky ochrany životního prostředí při péči o zeleň.

Čtvrteční den, 12. 4. 2012, byl vyhrazen přednáškám a diskuzím. V penziónu U Lyžaře v Jihlavě byla mimo jiné přednášena témata: rizika intenzivního hospodaření, používání látek na ochranu rostlin, systém ochrany přírody v České republice, využití prvků přírodních zahrad ve veřejném prostoru a základy péče o přírodní biotopy.

Následující den byl věnován praktickým ukázkám v prostředí. Nejprve účastníci kurzu pod vedením Ing. Kataríny Ruschkové (vedoucí odboru životního prostředí Města Jihlavy) měli možnost nahlédnout do systému údržby zeleně v Jihlavě. Přímo u vysázených záhonů, ošetřených stromů či na místě květnaté louky s loggerem si vyměňovali názory na problematiku ošetřování zeleně ve městech, především však na důležitost osvěty a vzdělávání veřejnosti. "Důležité je zdůrazňovat nezbytnost vhodného ošetřování stromů, stejně jako důležitost ponechání mrtvého dřeva pro vývoj organismů. Proto tedy ne každá hromada větví a rozpadající se kmen v parku znamená nedbalost, může to být snaha zachovat vhodné prostředí pro živočichy, kteří preferují suché větve či rozkládající se dřevo," vysvětlovala přítomným Ing. Katarína Ruschková.

Další zastávkou účastníků kurzu byl areál SOŠ a SOU Třešť. Škola má ve své vzdělávací nabídce také učební obory zahradník a zahradnické práce, vystupuje jako partner v projektu "Příroda do zahrad, parků, krajiny - podpora biologické rozmanitosti při údržbě zahrad a krajinných prvků", r.č. CZ.1.07/3.2.09/01.0029, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR v rámci OP VK. Nejprve prošli arboretum s výukovým altánem, posléze nahlédli také do výukového skleníku a především do zimní zahrady, kde skupinu provázel Ing. Michal Antoň, vedoucí učitel odborné výuky pro zahradnické obory. Arboretum soustřeďuje sbírky rostlin a přináší ukázky rozdílných biotopů nejen žákům a studentům zdejší školy, ale umožňuje i veřejnosti přicházet během otevírací doby.

Dalším místem, se kterým se posluchači seznámili, byl zámecký park v Brtnici. Po úvodní přednášce pana kastelána Tomáše Hartmana, ve které hovořil především o historii daného místa, se zaměřili na park náležící k zámku. "Jedná se o příklad území, kterému chyběla delší dobu odborná péče a které je místem pro život pro celou řadu zajímavých rostlin a živočichů. Aktuálně je možné zde nalézt tři druhy křivatců, během celého roku se pak setkat s dutinovými ptáky," doplnil výklad pana Hartmana entomolog Ing. Václav Křivan. Ještě před prohlídkou brtnického údolí na účastníky kousek za zámeckým parkem čekal další cíl exkurzí pro tento den, a to významný krajinný prvek Uhřínovická alej. Jedná se o dlouhou alej ovocných stromů, kde se nalézá řada starých a krajových odrůd. Přímo pod korunami stromů se rozběhla diskuze o možnostech managementu daného území a také o zdrojích peněz pro péči o obdobné lokality. Uhřínovická alej není v současné době pravidelně ošetřována, některé části jsou zarostlé, okraje jsou ohroženy smyvem z okolních polí. I tak představuje důležitou migrační cestu pro organismy, hnízdiště pro ptáky i genetickou rezervu mizejících starých odrůd ovocných dřevin. Je místem, které možná bezděky obejdete při procházce, ale je jedním ze základních pilířů, které činí krásnou krajinu Vysočiny.

Podrobnosti a další informace o projektu naleznete zde:
www.chaloupky.cz
Více informací poskytne:
Pavlína Křivanová, pavlina.krivanova@chaloupky.cz, 734 522 087

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů