Sobota, 20. dubna 2024

Čína chce do roku 2020 na silnicích pět milionů elektrických aut

Čína chce do roku 2020 na silnicích pět milionů elektrických aut

Čína chce mít do roku 2020 na silnicích pět milionů hybridních a elektrických vozů. Vyplývá to z plánu rozvoje ekologických vozů, který dnes schválila čínská vláda. Na stejné úrovni má být i výroba těchto vozů v zemi. Čína je největším automobilovým trhem světa.

Loni se v zemi vyrobilo 8368 hybridních a elektrických vozů a 8159 se jich prodalo. Údaj o prodeji zahrnuje i vozy, které byly součástí vládního pilotního programu podpory ekologických vozů taxi a autobusů.

Peking podporuje výrobu elektrických aut masivními subvencemi. Vláda rovněž slíbila, že do roku 2020 podpoří rodící se odvětví 100 miliardami jüanů (téměř 300 miliard Kč). Prodej elektrických vozů byl zatím slabý kvůli vysokým cenám baterií a nízkému počtu míst, kde si mohou spotřebitelé auto dobít.

V Číně se loni prodalo 14,5 milionu osobních aut. V prvním čtvrtletí však automobilový trh klesl o 1,3 procenta kvůli zpomalení ekonomického růstu a vyšším cenám pohonných hmot, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů