Pátek, 19. dubna 2024

Rychlost znečištění Vltavy měří odborníci stopovací látkou

Rychlost znečištění Vltavy měří odborníci stopovací látkou

Rychlost a postup případného znečištění poprvé na Vltavě měří odborníci z ČR a Německa za použití stopovací látky. Rozpuštěný Sulforhodamin G aplikovali do vody přehrady ve Vraném nad Vltavou. Osm kontrolních stanic po toku nyní měří její koncentraci, řekl dnes ČTK Marek Liška z Povodí Vltavy.

Výsledky poslouží ke kalibraci mezinárodního poplachového modelu ALAMO, který modeluje šíření závadných látek ve Vltavě a v Labi. "Na projektu spolupracujeme se Spolkovým úřadem hydrologickým z Koblence, kteří již devět podobných měření na Labi v minulosti provedli. Na Vltavě jde ale o premiéru," upřesnil Liška.

Sulforhodamin G je látka, která ve vodě fluoreskuje a je zcela nezávadná. Její přítomnost v řece zjistí optoelektrické sondy a je vhodná pro pokusy na dlouhých úsecích řek. Látka je ve vodě zprvu červená, ředěním se změní na oranžovou až žlutou a nakonec není okem patrná.

"Měříme koncentrace na osmi místech mezi Vraným nad Vltavou po soutok s Labem v Mělníku. Budeme ale měřit i dále po toku Labe a zkusíme, zda látku detekujeme až v Hamburku," řekl Stephan Mai ze Spolkového úřadu hydrologického. "Naše sonda zjistí i koncentraci 1 mikrogram látky v litru vody," dodal. Ve Vraném nad Vltavou do vody vylili deset kilogramů Sulforhodaminu G, její přítomnost na soutoku s Labem odborníci očekávají v následujících několika dnech.

Projekt je realizován pro potřeby Mezinárodní komise pro ochranu Labe v rámci spolupráce ministerstva zemědělství a životního prostředí s Povodím Vltavy a německým úřadem, dodala mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Tomáš Jůnek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů