Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obyvatelé, kteří žijí v širokém okolí Botanické zahrady, budou mít i letos celoroční vstup do zahrady zdarma. "Obyvatelé Bohnic i Kobylis budou mít i nadále možnost jak snazšího průchodu od Bohnic do Troje, tak vycházek a prohlídek ve venkovní expozici zahrady," uvedl starosta Prahy 8 Jiří Janků. Permanentky budou vydávány na základě potvrzení trvalého bydliště, a to od poloviny tohoto měsíce. Bezplatné permanentky opravňují ke vstupu a také průchodu venkovní expozicí.

PRAHA 5
Mezní termín pro odevzdání žádostí o grant v ekologické oblasti (Místo pro život) je pondělí 30. dubna ve 12 hodin.

PRAHA 7
Radnice spustila kampaň, v níž nabádá pejskaře, aby po svých svěřencích uklízeli. Do exkrementů proto začala píchat cedulky s textem Vzorek DNA: Tohoto psa už máme, jeho adresa je jen otázkou času. "Ročně se z Prahy 7 odveze asi 125 tun psích exkrementů, což radnici stojí více než 8 milionů korun. Výnos z poplatků za psa však ročně činí pouhých 1,7 milionu, z čehož je ještě zhruba čtvrtina odváděna hlavnímu městu," uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Mexické úřady zvýšily pohotovost kolem známé sopky Popocatépetl, která začala chrlit popel a páru. Mexický Národní úřad pro prevenci katastrof vyhlásil třetí nejvyšší stupeň pohotovosti.
Úřady preventivně uzavřely několik škol kolem vulkánu a začaly připravovat kryty pro případ evakuace.
Sopka Popocatépetl, která má nadmořskou výšku 5450 metrů, je druhou nejvyšší horou v zemi a je asi 70 kilometrů od hlavního města Mexika. V roce 2000 musely být kvůli mohutné erupci evakuovány z jejího okolí desetitisíce lidí.
Lávová kupa v jícnu sopky se také začala v pátek zvedat, což naznačuje, že k povrchu stoupá čerstvé magma, uvedl úřad pro prevenci katastrof. Přístup k sopce uzavřel a vyzval obyvatele, aby zůstávali aspoň 12 kilometrů od jícnu vulkánu.

Státní fond životního prostředí ČR má opět expozici na mezinárodním veletrhu ENVI. Veletrh probíhá ve dnech 24. - 27. 4. 2012 souběžně s veletrhy URBIS INVEST, URBIS TECHNOLOGIE, Stavebními veletrhy (IBF) a MOBITEX.
Expozice SFŽP ČR je umístěna v pavilonu A2 brněnského výstaviště. Denně zde budou připraveni odborníci ze státního fondu k individuálním konzultacím se zájemci o podporu a rovněž informace týkající se Operačního programu Životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů