Pátek, 29. března 2024

Plýtvání surovinami ohrožuje celosvětové zásoby vody

Plýtvání surovinami ohrožuje celosvětové zásoby vody

Evropské plýtvání surovinami ohrožuje celosvětové zásoby vody. Upozorňuje na to nezávislá studie, jejíž český překlad vydala partnerská organizace Hnutí DUHA [1]. Text varuje, že Evropu nezajímají důsledky nedostatku vody na vlastním území ani ve světě. Vyzývá vlády evropských zemí, aby začaly spotřebu vody a surovin sledovat.

Ve spotřebě vody na jednoho člověka je Evropa jako celek čtvrtá na světě. Voda je užívána přímo (na vaření, sprchování či úklid), ale také nepřímo - při výrobě zboží. Například na vyrobení jednoho litru balené vody se jich takto spotřebuje dalších devět.

Vyrobené zboží navíc končí brzy v popelnicích. Každoročně na českých skládkách nebo ve spalovnách končí recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun. Česká republika totiž recykluje pouhých 24 % komunálního odpadu [2]. Přitom sousední Německo nebo některé jiné evropské země recyklují až třikrát více.

Změnit by to měl nový zákon o odpadech, který nyní dokončuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Hnutí DUHA navrhuje, aby do něj zařadil takzvanou recyklační slevu [3]: obce, které hodně recyklují, a produkují tedy málo odpadků, budou mít nižší sazbu poplatku za skládkování zbývajícího odpadu v popelnicích.

Recyklační sleva by motivovala radnice, aby po vzoru úspěšných evropských sousedů rodinám usnadnily třídění - takže separovat odpad bude nejen správné, ale také snadné. Mohou také umožnit domácnostem, aby třídily takzvaný bioodpad: zbytky z kuchyně či trávu a listí ze zahrad.

Petr Nohava z programu Odpady Hnutí DUHA řekl:
"Zboží, které kupujeme, spotřebovalo ke své výrobě vodu v místě svého vzniku. Naše menší spotřeba zboží ušetří vodu třeba na druhém konci světa."

"Zbytečně mnoho cenných surovin navíc v České republice končí ve spalovnách a na skládkách. Obce nemají motivaci, aby domácnostem usnadnily třídění. Změnu může přinést nový odpadový zákon. Ministr Chalupa by do něj měl zařadit takzvanou recyklační slevu - obce, které hodně recyklují, budou mít menší sazbu poplatků."

"Cesta ke zlepšení vede přes nižší spotřebu a zvýšení recyklace."

Kontakt:
Petr Nohava, telefon 720 578 341, email petr.nohava@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů