Pátek, 29. března 2024

Mobilní ekoaplikace varuje před smogem

Mobilní ekoaplikace varuje před smogem

Smartphony uživatelům prozradí kvalitu vzduchu nebo kde třídit odpad. K dispozici je i řada aplikací vyvinutých českými programátory.

Když si chce Marek Liolias vyjít s dítětem na procházku, vždy nejdřív zkontroluje svůj mobil. Okamžitě se totiž dozví, jak moc zplodin ve vzduchu právě je. Ukazuje mu to speciální česká aplikace Smog Alarm, která data o znečištění stahuje do smartphonů každou hodinu.

"Má to velký vliv na moje rozhodování, jestli vůbec jít ven," říká devětadvacetiletý Liolias. S manželkou a dítětem žije v Ostravě-Havířově, tedy v jednom z nejznečištěnějších míst v republice.

Většina programů je zdarma

A zdaleka není sám, kdo čerpá informace o životním prostředí ze smartphonu. Jednoduchým mobilním ekoaplikacím přichází na chuť stále víc Čechů. Programů s ekologickou tematikou rychle přibývá.

"Znám spoustu lidí v mém okolí, hlavně v práci, kteří to také používají a pochvalují si to," potvrzuje Liolias. Zmíněný Smog Alarm si od listopadu zdarma stáhlo už téměř patnáct tisíc lidí. Naprostá většina českých aplikací je zdarma, některé zahraniční jsou za drobný poplatek okolo dvou dolarů.

Za vývojem Smog Alarmu stojí sdružení Čisté nebe, které na Ostravsku bojuje za čistší vzduch. Aplikaci vyvinul mladý programátor Stanislav Ubík, jehož manželka Markéta Čisté nebe vede. "Byla to úplně první aplikace, kterou jsem vymyslel. Trvalo mi to měsíc," říká třicetiletý Ubík, který žije ve Frýdku-Místku a je astmatik. "To byl také jeden z důvodů, proč jsem se do toho pustil. Vadí mi, že musím dýchat tolik smogu. Chtěl jsem dát lidem možnost znečištění snadno sledovat. Nečekal jsem ale, že o to bude takový zájem," vysvětluje Ubík.

Aplikace funguje jednoduše: GPS v mobilu určí, kde se uživatel nachází, a program stáhne data z Českého hydrometeorologického ústavu. Poloha se dá nastavit i ručně. Telefon pak okamžitě hlásí, jak je vzduch v okolí znečištěný, případně jestli jsou překročeny limity.

"Díky aplikaci se dá vysledovat, jaká denní doba je obvykle nejkritičtější," říká Kamila Plocková ze sdružení Čisté nebe. Zatím je Smog Alarm k dispozici pouze pro Android, v květnu chce Čisté nebe představit i verzi pro iPhone.

Recyklace i kohoutková voda

Kvalitou vzduchu to ale nekončí. Češi si oblíbili téměř desítku dalších ekoprogramů, kterými chytré telefony pomáhají k ochraně životního prostředí.

Jedním z nich je třeba další bezplatná aplikace RecycleCZ. Smartphone díky ní na mapě ukáže, kde jsou nejbližší kontejnery na tříděný odpad. RecycleCZ funguje zatím pouze v Praze necelý rok a půl, stáhlo si ji přes deset tisíc lidí. "Aplikaci jsme vytvořili pro vlastní potřebu. Nevěděli jsme, kde máme nejbližší tříděný odpad, tak nás to napadlo. A ujalo se to," říká Robert Fridrich z české vývojářské firmy Anyware, která program poskytuje.

Podobně mohou smartphony pomoci také k nižší spotřebě benzinu. Aplikace Moje auta přesně spočítá efektivitu jízdy i jak ji vylepšit, aby palivo tolik neubývalo. Existuje ve verzi pro Android, Windows i iPhone. A ke stažení je například také program, který poradí, v které restauraci natočí zákazníkovi na přání kohoutkovou vodu.


Kde aplikace stahovat

Android

play.google.com

iPhone

iTunes

Windows Mobile

windowsphone.com


ROZHOVOR S TVŮRCEM APLIKACE SMOG ALARM STANISLAVEM UBÍKEM ČTĚTE NA: ihned.cz

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů