Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jelikož tuto neděli, 22. dubna, je den věnovaný naší vlastní planetě, Den Země, o kterém Vy, nebo Vaši kolegové možná budete psát, rádi bychom Vám za Seznam.cz přispěli troškou do mozaiky informací.
Protože víme, že ilustračních příkladů není nikdy dost, spočítali jsme pro vás energetickou náročnost jednoho dotazu v našem vyhledávači. Když hledáte třeba kontakt na instalatéra, otevírací hodiny supermarketu, nebo informace pro své články, každý jeden váš dotaz v Seznamu spotřebuje zhruba 0,076 Wh. Pro lepší představu, jedna 40W žárovka do stolní lampy by za jeden den svícení spotřebovala stejné množství energie jako přibližně 12 700 hledání.

Vejce nedám, kupte si ekologická
Noah | Publicis Frankfurt | Německo
Neobvyklá propagace sdružení na ochranu zvířat Noah. "68 % slepic je chováno jako automaty na vejce. Kupujte vejce z ekologických chovů," hlásal automat.

Recyklace za body
Tetra Pak, Berhad, Nestlé, Tesco Stores | Malajsie
Automaty, do kterých vložíte prázdný obal a sbíráte Tesco Clubcard body a slevu na daný výrobek, najdete rozmístěné ve 14 hypermarketech Tesco a pěti školách v Klang Valley v Malajsii v rámci kampaně na podporu recyklace obalů.

Britský premiér David Cameron se vyjádřil pozitivně k těžbě břidlicového plynu v Británii s tím, že to může být "revoluce", která vytvoří tisíce nových pracovních míst. V rozhovoru pro list Lancashire Evening Post ujistil, že těžba pomocí hydraulického štěpení začne, jen pokud bude bezpečná. Zásoby plynu jen v hrabství Lancashire se odhadují na 5,6 bilionu metrů krychlových, což by stačilo Británii na zhruba 60 let současné spotřeby.

Španělsko podnikne první odvetný úder proti Argentině za znárodnění ropné společnosti YPF, která patří španělské skupině Repsol. Vláda v pátek oznámila, že omezí dovoz argentinské bionafty. Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby v reakci na "svévolný" krok Argentiny využila všechny vhodné nástroje k urovnávání sporů, které jsou k dispozici v rámci Světové obchodní organizace a G20.

Britská ambasáda představuje v pondělí na semináři v Praze Green Investment Bank, jejímž cílem je financovat soukromé ekologické projekty. Na konferenci Energetický sektor ve střední Evropě - výzvy, příležitosti a úskalí budou představeny výsledky studie CEE Energy Report 2012 zabývající se budoucností energetického sektoru zemí EU-11. Zúčastní se mimo jiné bývalý eurokomisař Günter Verheugen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů