Úterý, 16. dubna 2024

První pomoc z Afriky

Doplňte si lékarničku přímo z Afriky - pořiďte si aloe. Začít se dá kterýmkoli z běžně dostupných druhů a pomalu se propracovávat k vzácnějším exponátům blahodárné rostliny, která byla už starověkými Egypťany spojována s nesmrtelností.

První pomoc z Afriky

Aloe patří mezi pěstitelsky nenáročné druhy a jsou vhodné do zimních zahrad, vytápěných skleníků, ale i běžných bytů, kde zimní teploty neklesnou pod 15 stupňů.

"Prostě jsem kousek ulomil, dal do vody a jakmile stonek pustil kořínky, zasadil jsem," komentuje fotograf Martin Vraný původ svého "kousku", který mu za oknem bují už šestý rok. Aloe arborescens je velmi přizpůsobivá a lehko se množí. Tento druh je běžnou pokojovou rostlinou a občas se dá koupit pod názvem proslavenější příbuzné, Aloe vera.Stačí jí květináč s dobře propustnou písčitou půdou, polostín a zálivka zhruba dvakrát týdně. Když občas zalít zapomenete, nejde o žádnou tragédii, neboť jako sukulent umí kytka s vodou dobře hospodařit. Zároveň je odolná vůči nejrůznějším škůdcům.

Nejjednodušší množení je pomocí bočních výhonků - zasadí se do směsi písku a půdy, kterou je možné vylehčit vermikulitem. Takový substrát vyhovuje většině druhů. Množení semeny je sice náročnější, ale při troše snahy se dá zvládnout taky. V přírodě jsou rostliny opylovány ptáky, my si vypomůžeme jemným štětečkem, jimž se dá přenést pyl z jednoho květu do druhého. Semena se dají běžně koupit a vysévají se na písčitý povrch. Zahrabání by mohlo klíčení zpomalit až znemožnit.

Z Kanárských ostrovů

"Jedna z nejkrásnějších aloí byla nalezena ve výšce 11,5 tisíce stop (457 metrů) nad mořem v lesothoských Dračích horách," píše americký časopis Botanical Notes. Za extra kousky ale nemusíte putovat až do jižní Afriky. Přístupnější variantu totiž skýtají Kanárské ostrovy.

Podobně jako se u nás pořádají exkurze do pivovarů či skláren, na ostrově Fuerteventura se nabízí pohled na plantáž těchto léčivek. Ovšem pozor, pokud byste se rozhodli přivézt si některý druh aloe coby exotický suvenýr, můžete být na letišti nemile překvapeni. Mnohé z druhů spadají pod mezinárodní konvenci známou pod zkratkou CITES. Seznam druhů, jejichž pohyb přes hranice je omezen, najdete v dodatcích této úmluvy.

Proti zácpě a nechutenství

Pojmenování rostliny má zřejmě původ v arabském slovu "alloh", jež označuje hořkou substanci. "Z různých druhů se získává medicinální droga zvaná rovněž aloe. Je to zahuštěná šťáva z ořezaných listů," píší autoři knihy Užitkové rostliny tropů a subtropů.

Aloe vera (též pravá aloe), tedy "rostlina první pomoci", jak zní jedno z jejích mnoha synonym, má podle botaniků nejistý původ, a dokonce se spekuluje, že jde o ustálený hybrid. Snad proto se rostliny brané přímo z terénu považují z hlediska obsahových látek za méně kvalitní a přednost se dává jedincům vypěstovaným v kultuře. Druh se dnes pro různé účely pěstuje leckde. Aloe vera se daří od Číny po subsaharské oblasti. Zmínka o Číně není náhodná, neboť druh se v zemi pěstuje i komerčně a je veden v databázi léčivých rostlin, s nimiž vědecky pracuje Babtistická univerzita v Hongkongu.

"Šťáva lisovaná z aloe má digestivní a laxativní účinky, a proto je používána k léčbě chronické zácpy a nechutenství. Zvláště ve vyšších dávkách nesmí být užívána v těhotenství, neboť může způsobit potrat. Některé druhy aloe jsou v Africe užívány jako prostředek urychlující porod," uvádí v tiskovině pražské botanické zahrady v Troji Klára Lorencová.

Papyrus i bible

První zmínky o Aloe vera pocházejí už z papyru zapsaného 1500 př. n. l., kde je rostlina uvedena jako jedna z balzamovacích ingrediencí. Aloe bez specifikace druhu je zmíněna také v bibli, v evangeliu podle Jana. "Přišel pak i Nikodém (kterýž byl prve přišel k Ježíšovi v noci), nesa smíšení mirry a aloes okolo sta liber. Tedy vzali tělo Ježíšovo, a obvinuli je prostěradly s těmi vonnými věcmi, jakž obyčej jest Židům se pochovávati."


ZDRAVÍ A KRÁSA

Výtažky z aloe pravé mohou pomoci léčbě cukrovky. V kosmetice se využívá průhledná tekutina s hydratačními účinky, jež zklidňuje a podporuje hojení.


TIP 1

SUBSTRÁT A OSLUNĚNÍ
Substrát vybírejte lehký, písčitý, dobře propustný. Ideální pro aloe je polostín s občasným přímým sluncem.

TIP 2

ZÁLIVKA
Pravidelná, ale ne každodenní, stačí dvakrát týdně. Při přehnaném zalévání rostliny hnijí a mohou se ulamovat.

TIP 3

LETNĚNÍ
Aloe jakožto rostliny subtropického a tropického pásu dobře zvládají letnění, není problém je v létě dát na zahrádku či terasu.

TIP 4

HNOJENÍ
Chcete-li urychlit růst a podpořit výživu, pro přihnojování těchto sukulentů je ideální použít hnojivo na kaktusy.


DALIBOR ŠUBRT
zahradní konzultant

KTERÉ DRUHY JSOU VHODNÉ DO BYTU?

Naprostá většina druhů pochází z východní a jižní Afriky a Madagaskaru. Díky sukulentnímu přizpůsobení dokážou bez problémů přežít i v panelákovém prostředí. Zejména jde o druhy A. saponaria, A. forstreri, A. ferox, A. variegata. Rod obsahuje zhruba 400 druhů, takže vskutku je z čeho vybírat. Některé jsou běžně dostupné, jiné se dají koupit přes pěstitele či v botanických zahradách. Občas se k prodeji nabízejí předpěstované druhy zvané "hrnkové aloe" - u nich často jde o blíže nespecifikované hybridy.

JAK SE POZNÁ ALOE OD AGAVE?

Jedním z rozlišovacích znaků jsou pevná vlákna v listech. Zatímco agave je má (užívala se i k výrobě textilu či lodních lan), aloím chybí a dají se lehko ulomit.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů