Pátek, 19. dubna 2024

Amerika má díky těžbě z břidlice nadbytek plynu. Chce přinutit Gazprom ke snížení cen

Amerika má díky těžbě z břidlice nadbytek plynu. Chce přinutit Gazprom ke snížení cen

Mohla by Evropa napodobit americkou revoluci břidlicového plynu? Alexander Medveděv, šéf vývozu a druhý nejvyšší muž ruského plynárenského gigantu Gazprom, si bere na pomoc příklad z historie. "Trockij snil o tom, že ruská revoluce se rozšíří po zbytku světa, včetně USA. Naštěstí pro světovou civilizaci se tak nestalo." Stejně tak je to podle něj i s břidlicí. Odpor ekologů proti těžbě nešetrné k životnímu prostředí, přemrštěné náklady a příliš husté osídlení v Evropě - to jsou hlavní důvody, proč se těžba břidlicového plynu nikdy neuchytí na starém kontinentu tak jako v Severní Americe.

S tímto stavem se však nehodlají smířit všichni. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno prohlásil, že břidlice může "výrazně přeměnit strukturu plynárenského trhu". A ruské společnosti se s tím teď "musí vypořádat", míní Putin.

Gazprom loni kontroloval 27 procent evropského trhu s plynem. Tento podíl chce zvýšit na 30 procent v roce 2020. Zároveň má v plánu navýšit letos exporty do Evropské unie a zvednout ceny zhruba o osm procent.

Plyn od Gazpromu, jehož cena se odvíjí od ceny ropy, je ale už teď drahý. Pohybuje se kolem 13 dolarů za milion BTU (britských termálních jednotek, jedna odpovídá 1055 joulům). Naproti tomu Henry Hub, hlavní americký ukazatel pro zemní plyn (odpovídá milionu BTU), se obchoduje v důsledku nadbytku břidlicového plynu za méně než 2 dolary. To je nejnižší hodnota za posledních deset let.

Gazpromu nyní hrozí vážný problém. Americké energetiky, včetně například tamního plynárenského kolosu Cheniere Energy, totiž v současnosti plánují masivní vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG). A jeho cenu chtějí stanovovat podle ukazatele Henry Hub namísto podle ropy, jak to dělá Gazprom.

Navíc mnoho stávajících zákazníků ruského obra už nechce uzavírat dlouhodobé smlouvy, kde se ceny řídí podle ropy. Usilují o spotové (okamžité tržní) ceny. "Pokud Spojené státy začnou vyvážet LNG do Evropy a Asie, dává to tamním zákazníkům důvod znovu projednat ceny jak s ruským Gazpromem, tak i s a Katarem. A k tomu určitě dojde," říká Jean Abiteboul, ředitel zásobování a marketingu u Cheniere Energy. "Není ale jasné, zda budou odběratelé úspěšní. Nemyslím si, že by se Rusko a Katar vzdaly vazby na ceny ropy."

Medveděv z Gazpromu přitom trvá na tom, že jeho oceňování navázané na ropu vydrží. "Likvidita trhu se zemním plynem je nízká. Spotové hodnoty nemůžou dát dodavatelům ani zákazníkům správné cenové signály," tvrdí. "Chceme pro spotřebitele předvídatelné ceny."

Současný boom těžby břidlicového plynu v Americe překazil plány Gazpromu i dalších producentů na vývoz LNG do Spojených států. "Díky těžbě z břidlice je v USA neočekávaný nadbytek plynu," potvrzuje Matthew Hagopian z právnické firmy Linklaters.

Velké množství dodávek LNG určených původně pro americký trh tak bylo přesměrováno do Asie a Evropy. V kombinaci s poklesem poptávky v důsledku recese to v Evropě stlačilo spotové ceny zemního plynu pod úroveň dlouhodobých smluvních cen Gazpromu.

Ten byl donucen v některých případech snížit zákazníkům ceny a nepožadovat sankce za nižší odběr.

AUTOR: Guy Chazan

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů