Úterý, 19. března 2024

Evropa mění názor na uhlí, i z něj může být čistá energie

Evropa mění názor na uhlí, i z něj může být čistá energie

Pokles cen v ocelářství se zastavuje a na této úrovni zůstane delší dobu, takže všichni musíme zefektivnit výrobu, říká Jaroslaw Zagórowski, ředitel polské firmy JSW, největšího producenta koksovatelného uhlí v Evropské unii.

OTÁZKA: HN: O akciích vaší firmy se píše jako o černém zlatě. Přesto se zeptám, zda a jak JSW pociťuje tak zvanou druhou vlnu krize v Evropě.

Uhlí je základem energetické bezpečnosti mnoha zemí na světě i v Evropě. Prožívá renesanci v Číně, v USA. Politicky se Evropa uhlí zbavuje, i když ono může být zdrojem čisté energie za použití moderních technologií při spalování. JSW je specifická tím, že produkuje hlavně koksovatelné uhlí. Jsme proto velice citliví na situaci našich partnerů, což je ocelářský průmysl, který signály z ekonomiky vnímá takřka okamžitě - třeba ve výrobě aut nebo bílé domácí techniky či ve stavebnictví. Naší největší výhodou je, že jsme největší výrobce tohoto druhu koksovatelného uhlí. Další naše převaha spočívá v kvalitě. Máme dobré doly i koksovny a prodáváme už zpracovaný materiál, přidaná hodnota tak zůstává v naší skupině. Hospodářské zpomalení cítíme hlavně přes pokles cen, které v poslední době klesají o deset procent za čtvrtrok. Dnes už se pokles zastavuje a hladinu cen, která je nyní, si bude udržovat delší dobu. To bude nová úroveň dodávek celého řetězce výroby oceli. Na ní se musíme všichni nějak srovnat, zefektivnit těžbu. Tato úroveň cen je dobrá, odpovídá cenám z roku 2010, kdy naše firma měla zisk kolem 400 milionů eur zisku.

OTÁZKA: HN: Proto máte problémy s odboráři?

Potřebujeme zvýšit efektivitu. Za prvé chceme nakoupit lepší zařízení, za druhé zlepšit využití pracovního času a za třetí více motivovat. Letos zvyšujeme odměny, ale v prémiové části. A to se odborářům nelíbí, protože nesouhlasíme se zvýšením pevné části mzdy. Nechceme platit našim pracovníkům za to, že chodí do práce, ale za práci. Říkáme: to, co jste měli, máte. A budete mít víc, když vydolujete víc uhlí. Jako firma těžíme čím dál víc uhlí, letos už máme víc, než předpokládaly plány. Pokud jsme schopni rozumně, aby se neohrozila bezpečnost práce, motivovat pracovníky, tak je vidět, že jsou schopni pracovat efektivněji. Odbory nejsou spokojené, protože se tak neděje podle nich. Neodpovídáme už ale jen státu jako hlavnímu majiteli, ale od loňska, kdy jsme vešli na burzu, i individuálním akcionářům a fondům. Naším cílem tak musí být zvyšování hodnoty firmy.

OTÁZKA: HN: V Česku a trochu méně v Polsku se diskutuje o jaderné elektřině, v Polsku je hlavním tématem břidličný plyn. Jaká je v této konkurenci situace uhlí?

Ta debata je dobrá, protože uhelné pánve v Evropě jsou čím dál starší, v Německu a v Anglii už nejsou. Naše uhelné pánve v Polsku a v Česku se vyčerpávají. Zároveň roste odpor společnosti vůči rozšiřování těžby, v Polsku jsou čím dál častěji proti samosprávy. Proto už dnes musíme přemýšlet o alternativních zdrojích - čili o jádru, břidličném plynu nebo větru. Když budeme hledat vyrovnaný energetický mix, tak tam v něm všichni najdeme místo.

OTÁZKA: HN: Jak dlouho bude ještě uhlí základem energetického mixu?

Tak třicet, čtyřicet let, když hovoříme o černém i hnědém uhlí. Jeho podíl se bude samozřejmě zmenšovat a je dobře, že se pracuje na nových technologiích. Je třeba také zdůraznit, že uhlí není tak špinavé. Záleží na technologii zpracování. A tím, jak o technologii hovoříme a měníme ji, tak neustále zvyšujeme efektivitu spalování uhlí a snižujeme emise.

OTÁZKA: HN: Jak zvýšit roli středoevropských firem a zvýšit jejich konkurenceschopnost v porovnání s firmami ze západní Evropy?

JSW je spoluzakladatelem v Bruselu registrované organizace CEEP (Central Europe Energy Partners), která má za cíl shromažďovat různé firmy z energetického sektoru, ropné, plynařské, jakékoli z našeho regionu. Tím budeme mít podstatně silnější hlas v EU a můžeme toho více zařídit. V etapě zpracovávání strategií se tam potýkají různé vize a nápady. To je moment, kdy je třeba se účastnit diskuse, argumentovat - to je šance prosazovat naše zájmy. Když už se koncepce předělávají na direktivy, tak už je pozdě a těžko s evropskými úředníky diskutovat.

OTÁZKA: HN: Co bylo za dva roky fungování organizace největším úspěchem?

Už samotné její vytvoření. V Evropské unii se začíná hovořit o změně energetické politiky, protože cíle dekarbonizace už začínají fungovat proti ekonomickým zájmům. Začínáme prolamovat stereotyp, že ekologie je nejdůležitější a bez ní nic nelze. Samozřejmě, že je důležitá, ale je třeba se také dívat na to, zda Evropa kvůli takové restriktivní politice neztrácí svoji konkurenceschopnost. Evropa si myslela, že bude takovým mesiášem v ekologickém chování, ale svět tu rukavici nezvedl - její konkurenceschopnost začala klesat. Evropa si myslela, že získá náskok vývojem a výrobou nových technologií. Ale větrné elektrárny či fotovoltaické panely a další zařízení pro čistou energii se vyrábějí v Číně, ne v Evropě.


JSW: Jastrzębska Spółka Węglowa

Největší evropský výrobce koksova-telného uhlí. Polský stát vlastní 62 procent akcií. Od června 2011 jsou akcie JSW na varšavské burze. Zaměstnává 29,7 tisíce lidí.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů