Čtvrtek, 28. března 2024

Minulý týden byl spuštěn registrační systém na splouvání Vltavy

Minulý týden byl spuštěn registrační systém na splouvání Vltavy

Pátek sedmadvacátého dubna v devět hodin ráno bude oficiálně spuštěný registrační systém pro splouvání Teplé Vltavy.

Podobu a nový systém splouvání pro rok 2012 upravuje Návštěvní řád Národního parku Šumava. Součástí tohoto návštěvního řádu je také definice režimu splouvání na vodních tocích Vydra, Otava a Vltava. Jeden z úseků na Vltavě, který začíná na Soumarském mostě a končí u mostu na Pěkné, mohou při stavu vody mezi 50 - 61 cm splouvat pouze předem registrovaná plavidla.
Ti co se zaregistrují, si budou muset připlatit, navíc s nimi musí vyrazit vyškolený průvodce, což má výrazný vliv i na cenu, kterou budou vodáci muset za splouvání zaplatit.
Počet lodí, které budou smět na Vltavu vyrazit, bude o více než polovinu menší, než tomu bylo loni. "V roce 2010 mohlo po Vltavě splouvat 81 lodí, v rámci útlumového režimu v toce 2011 už mohlo na Vltavu vyrazit jen 63 lodí, letos to bude pouze 28 lodí," popisuje Zdenka Lelková, manažer pro regionální vztahy Správy NP Šumava.

Snižování počtu lodí i povinnou asistenci průvodců přímo nařizuje naturové posouzení, který v tomto případě hodnotí vliv vodní turistiky na chráněné druhy živočichů a rostlin žijících na Vltavě.
Nařízené počty lodí platí v případech, že se hladina na Vltavě vystoupá do výšky mezi 50 a 61 centimetry. Na vodu tak mohou každý den pouze čtyři skupiny po sedmi lodích. S každou musí podle pravidel ochrany přírody a naturového posudku vyrazit průvodce. Registrační poplatek byl stanoven na částku 300 korun za jednu kanoi a 150 korun za kajak. Loni každý vodák platil sto korun a děti polovic. "Vyšší taxu jsme letos museli nasadit kvůli nutnosti mít vyškoleného průvodce," říká Zdenka Lelková. Při výšce nad 61 centimetrů žádné limity co do počtu lodí nejsou. Samozřejmě zůstává registrace placených plavidel. Průvodce si v tomto případě mohou vodáci objednat dobrovolně a zdarma," uvádí Zdenka Lelková. Když hladina klesne pod 50 centimetrů, splouvat je zakázáno.

Nástupní místo na Vltavu je v květnu v provozu o víkendech a státních svátcích. Od června je to každý den - od 8 do 12 hodin. Registrovaný může zrušit registraci až 1 týden před zamluveným termínem, své peníze dostane samozřejmě zpátky. "Každé registrované plavidlo obdrží v nástupním místě Soumarský Most registrační známku, kterou nalepí na viditelné místo v přední části plavidla," upozorňuje Josef Štemberk, projektový manažer Správy Národního parku Šumava.
Registrace se provádí buď prostřednictvím internetového registračního systému, který bude na stránkách www.npsumava.cz spuštěn v pátek 25. dubna v 9 hodin ráno, nebo v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most. "Samozřejmě jen v případech, kdy budou ještě volná místa," doplňuje Štemberk.

Na ostatních tocích národního parku je podle návštěvního řádu splouvání povoleno.

Pro toky v CHKO platí běžná vodácká pravidla.
Aktuální informace o splouvání podává:
Vltava Informační středisko Svinná Lada - tel. 388 434 180
(pro úsek Borová Lada - Lenora)
Vltava Informační středisko Stožec - tel. 388 335 014
(pro úsek Lenora - Nová Pec)
Otava Informační středisko Rokyta - tel. 376 599 009, 731 530 437
(pro úsek Čeňkova Pila - Rejštejn)
Vydra Informační středisko Rokyta - tel. 376 599 009, 731 530 437

Návštěvní řád je obecně závazným právním předpisem stanovujícím podmínky pro turistické, sportovní a rekreační aktivity osob na území Národního parku Šumava. Je vydávaný zejména za účelem ochrany národního parku před možnými rušivými vlivy turistických, sportovních a rekreačních činností. Vztahuje se na všechny osoby, které se na území národního parku zdržují nebo tu vykonávají nějakou činnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů