Sobota, 20. dubna 2024

Na Masarykově univerzitě končí tříletý projekt Inkubátor environmentálních podnikatelských záměrů

Na Masarykově univerzitě končí tříletý projekt Inkubátor environmentálních podnikatelských záměrů

Od začátku května 2009 do konce dubna 2012 byl na Fakultě sociálních studií a na Ekonomicko-správní fakultě MU realizován projekt, který si kladl za cíl motivovat studenty k zakládání vlastního environmentálně orientovaného podnikání. Projekt nabídl studentům kurzy (ekonomické pro studenty neekonomických oborů, právní i environmentální pro ekonomy), které je připravily pro start soukromého podnikání a současně jim umožnily získat znalosti nezbytné pro podnikání s pozitivním environmentálním dopadem.

Cílovou skupinou projektu byli studenti MU a v případě tzv. letní školy i studenti jiných VŠ z vybraných regionů. Do projektu se přihlásilo celkem 197 studentů. Samotnými kurzy pak prošlo necelých 800 studentů. Bylo vytvořeno 22 podnikatelských záměrů, přičemž minimálně u tří z nich je očekávána jejich realizace. "Mnohé projekty tak, jak byly v týmech navrženy, jsou životaschopné, inovativní a navíc přírodě příznivé", charakterizuje jednotlivé záměry projektová manažerka Petra Orsáková. Pod vedením koučů z praxe vznikly projekty například z oblasti gastronomie (eko-kavárna, produkce ekologických hub), služeb (green marketingová agentura, eko-centrum, přírodní salon krásy, agroturistika) či různé zemědělské projekty.

V létě 2010 a 2011 proběhly dvě letní školy zeleného podnikání. Výstižně ji charakterizuje absolvent prvního ročníku Radek Timoftej: "Letní škola EkoInkubátor byla pro mne vytržením z reality typického přednášení "za katedrou". Nejen že se pracovalo s jednotlivci, ale měli jsme často vyučující z praxe, což mi přišlo jako největší plus dané letní školy."

Výstupem projektu je mj. i soubor osmi skript s eko-podnikatelskou tématikou, který slouží studentům jako teoretický základ pro rozjezd jejich zeleného podniku.

Kvalitu EkoInkubátoru zvýšili i partneři projektu Nadace Partnerství (zajišťovali mj. organizaci českých i zahraničních exkurzí) a Ekologický právní servis (vedli kurz Právo pro environmentální podnikání).
EkoInkubátor (CZ.1.07/2.2.00/07.0456) byl podpořen z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Projekt počítá minimálně s pětiletou udržitelností, tzn. že většina kurzů přejde do běžného režimu financování Masarykovy univerzity a projekt tak na Katedře environmentálních studií FSS MU poběží i nadále.

Kontaktní osoba:
Mgr. Petra Orsáková
Tel: 549 49 5486
e-mail: orsakova@fss.muni.cz
opvk.fss.muni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů