Úterý, 16. dubna 2024

Zelená energie přestane být zlatou žilou byznysu

Zelená energie přestane být zlatou žilou byznysu

Majitelé solárních elektráren zprovozněných do konce roku 2010 zůstanou jediní, kteří dokážou proměnit sluneční svit v jisté miliardy korun. Stát jich pro ně podporou zelené energie zajistil ročně pětadvacet. A to se nezmění ani v případě, že projde plán šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Ta hodlá zastavit podporu všem novým obnovitelným zdrojům od roku 2014.

I potom celkový účet za zelenou elektřinu dosáhne během příštích dvaceti let nejméně 874 miliard korun.

Příliš drahé slunce

Současné nastavení dotací je podle ní za ekonomickými možnostmi České republiky. "Náklady na podporu obnovitelných zdrojů se vymkly kontrole již jednou v případě solárních elektráren a my nechceme, aby se to stalo podruhé," řekla včera Vitásková. V Evropě není se svým názorem jediná. V rámci úsporných opatření podporu zastavili například i Španělé.

Na konci roku 2013 tak možná bude Česko svědkem podobných výjevů jako na konci roku 2010. To byl Energetický regulační úřad zaplaven žádostmi o urychlené připojení solárních elektráren do sítě, aby jejich majitelé dostali nepoměrně vyšší výkupní cenu než další rok. Mnoho zdrojů pak bylo připojeno za prapodivných okolností i v poslední den roku a sama Vitásková podala několik trestních oznámení, a to i na vlastní zaměstnance.

Vitásková se bojí i novely energetického zákona, kterou mají schvalovat poslanci. Ta zavádí podporu biometanu, s níž by se podle regulačního úřadu mohl účet za podporu zelené energie vyšplhat do roku 2040 až na 1,5 bilionu korun.

Závazky vůči EU

Podle Vitáskové roste podíl zelených energií tak rychle, že nehrozí, že Česko i po zastavení další podpory nesplnilo své závazky vůči Evropské unii. "Podílu 13 procent bychom měli dosáhnout již během roku 2013," říká. S tím ale nesouhlasí asociace obnovitelných zdrojů. "Abychom dosáhli podílu tak brzy, je čirý nesmysl," míní bývalý ministr životního prostředí a zástupce asociací Martin Bursík.

Podle něj navíc Vitásková nepočítá s externími náklady (například dopady na životní prostředí či zdraví obyvatel) uhelných a jaderných elektráren a klesajícími cenami výstavby obnovitelných zdrojů. Tím by se podle něj poměry radikálně změnily.

Zákon, který podporu zastaví, bude předkládat ministerstvo průmyslu a obchodu. "Obnovitelné zdroje dnes výrazně zatěžují rozpočet státu i firem. Možnost zastavit podporu při dosažení třináctiprocentního závazku vůči EU bychom mít měli," říká ministr Martin Kuba. Není si ale jistý, zda Evropou požadovaného podílu dosáhne Česko před rokem 2014.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů