Pátek, 26. dubna 2024

Čapí hnízdo v Teplé sleduje online kamera, zachytila první mládě

Čapí hnízdo v Teplé sleduje online kamera, zachytila první mládě

Líhnutí čapích mláďat na komíně v Teplé na Karlovarsku mají možnost sledovat v přímém přenosu návštěvníci městských webových stránek www.tepla.cz. Město díky sponzorům letos pořídilo kameru, která nepřetržitě hnízdo sleduje. A už se v hnízdě vylíhlo první z mláďat, řekla dnes ČTK starostka Jana Čížková (nez.).

Starostka také vybídla pozorovatele, aby jí zaslali fotografie prvního vylíhnutého mláděte. Dostanou odměnu. "V neděli jsem objevila na počítači fotku z rána s prvním čapím mládětem," dodala.

Lidé také mohou navrhovat jména pro čápata. Jejich pokřtění a okroužkování chtějí Tepelští provést 10. června při místní slavnosti. "Zároveň odměním i nejlepší výtvarné, řemeslné, fotografické, literární dílka, která se týkají námětu čápi," uvádí na městském webu starostka.

V čapím hnízdě jsou ještě tři. Původní odhad, kdy by se mohly ptáci vylíhnout byl mezi 7. a 9. květnem. To se už téměř přesně vyplnilo. Další mláďata by se měla líhnout v následujících dnech.

Čáp bílý se dožívá až 13 let. Ale ještě v první polovině 20. století byl v Česku téměř vyhuben. V roce 2001 bylo v Česku zaznamenáno 1282 hnízd, z čehož bylo obsazeno celým párem 901 hnízd. Zůstává ale i nadále ohroženým druhem.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů