Čtvrtek, 28. března 2024

Jak na zahradu ve spolupráci s přírodou se dozvědí v Hybrálci

Jak na zahradu ve spolupráci s přírodou se dozvědí v Hybrálci

Hybrálec, Vysočina - Pro zájemce především z řad domácích zahradníků-amatérů, ale i pro ty, kteří zahradu nevlastní je připravena informační akce s praktickými workshopy, kterou pořádají Chaloupky o.p.s. ve spolupráci s Ukázkovou přírodní zahradou Zahrady Laurus v sobotu 12. května 2012 v Hybrálci u Jihlavy.

Akce začíná v 10:00 a je možné přicházet po celý den až do 16:00 hod. Kromě prohlídky zahrady s nabídkou bylinkového a květinového trhu budou v určité hodiny začínat odborné dílny, do kterých se mohou zájemci plně zapojit. Od 10:30 bude probíhat dílna jak si založit štěrkový trávník, takové parkoviště v trávníku. Od 13:00 bude něco spíše pro ženy, dílna s názvem Zdraví a krása ze zahrádky spojená s ochutnávkou pochoutek z bylinek, ale i divokých rostlin. A pro ty, kteří nemají zahrádku u domu, nebo ji nevlastní vůbec je určen odpolední workshop od 14:30, kde se sami budou moci vysadit bylinkový truhlík na balkon. Na místě bude možné truhlík i bylinky zakoupit, můžete si však truhlík přinést vlastní.

"Myšlenka přírodních zahrad přišla na Vysočinu v roce 2009 s česko-rakouským projektem "Přírodní zahrady bez hranic" podpořeného z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika - Rakousko a ze státního rozpočtu ČR. Od té doby si získala již řadu příznivců, jak z řad soukromých majitelů zahrad, tak v oblasti školních a veřejných zahrad. V současné době máme na Vysočině 35 certifikovaných přírodních zahrad. A evidujeme dalších asi 30 zájemců o certifikaci, což nás velmi těší," informuje Iveta Machátová, koordinátorka projektu "Přírodní zahrady bez hranic" na Vysočině.

Projekt "Přírodní zahrady bez hranic aneb nový prostor pro lidi, přírodu a cestovní ruch na dosah" je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika - Rakousko a je lokalizován na území Dolního Rakouska, Jihočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Více o projektu na www.pridonizahrada.eu.

Více informací o akci a projektu získáte: Iveta Machátová, tel. 731 440 922, e-mail: iveta.machatova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů