Středa, 24. dubna 2024

Duší Čisté Ostravy je neprůhledný Geosan

Duší Čisté Ostravy je neprůhledný Geosan

Sdružení Čistá Ostrava, jež v roce 2004 vyhrálo soutěž na likvidaci lagun Ostrama a vyčištění celého areálu, tvoří tři firmy: OHL ŽS Brno, Aquatest a Geosan Group. Právě Geosan je lídrem sdružení a hlavním partnerem státu u subdodavatelů.

Geosan je původně stavební firma, kterou založil podnikatel Luděk Kostka z Velimi. Ten však skupinu dnes vlastní jen z 35 procent, jeho společníky se v roce 2008 staly firmy Duplessa Investment Limited z Kypru (50 %) a Britten Developments z Velké Británie (15 %).

Právě největší vlastník - Duplessa - je zcela neprůhledný. "O našich vlastnících nelze uvádět bližší informace," uvedla už dříve mluvčí Geosanu Vlasta Končelová, která pouze ujistila, že jde o české majitele. "Zahraniční akcionáři byli přizváni proto, aby měl Geosan snadnější přístup k zahraničním zakázkám," dodala.

Kromě likvidace škod po firmě Ostramo získal Geosan i jiné velké státní zakázky na likvidaci starých průmyslových ekologických zátěží, podílel se například na čištění neratovické Spolany. Největší kontrakt Geosan uzavřel před několika lety na práce v plzeňské Škodě (přes 10 miliard korun).

A právě se Škodou bývá dodnes spojován, i když na napojení jeho majitelů na akcionáře plzeňské strojírenské jedničky nejsou přímé důkazy.

Jistým pojítkem však může být muž jménem Martin Vnouček. Ten podle dokladů dostupných v obchodním rejstříku zastupoval společnost Duplessa na valné hromadě Geosanu. A Vnouček se angažuje hned v několika firmách, v nichž působí - nebo dříve působil - spolumajitel Škody Holding Michal Korecký.


3,84 MILIARDY KORUN

byly výnosy skupiny Geosan v roce 2010, ze kterého jsou zatím její poslední známé výsledky. Čistý zisk firmy tehdy činil 90,5 milionu korun.

50 %
firmy Geosan ovládá kyperská firma Duplessa Investment Limited. Její majetková struktura není známá.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů