Čtvrtek, 28. března 2024

DUHOVKY: Festival Velké výzvy tento rok na Letné

DUHOVKY: Festival Velké výzvy tento rok na Letné
  1. KULTURA: Festival Velké výzvy tento rok na Letné
  2. ODPADY: Chceme znát váš názor
  3. DOMY: Tři roky Zelené úsporám
  4. NOVÉ ČÍSLO 7.G: Sdílím, tedy jsem


KULTURA
Festival Velké výzvy tento rok na Letné

Zapište si do diářů 9. červen. Ptáte se proč? Na pražské Letné pro vás chystáme druhý ročník festivalu Velké výzvy. Stejně jako vloni na Kampě chceme spojit všechny, kteří iniciativu podporují a dopřát si příjemně strávený den. Zahrají vám mimo jiné N.O.H.A. a Toxique, nebudou chybět divadla, hry pro děti, místní potraviny... Chcete vědět více? Sledujte vývoj příprav a programu na Facebooku.


ODPADY
Chceme znát váš názor

Česko může snižovat množství odpadků, které končí na skládkách. Máme však na výběr, jak to udělat: kombinací recyklace s výrobou energie ze zbytkového odpadu, nebo výstavbou obřích spaloven. Spálením se ale zbytečně zničí statisíce tun materiálů, které by mohly dostat druhou šanci: papír, hliník, plasty, dřevo, železo a další. A každou tunu surovin, jež se namísto recyklace ocitne v odpadkovém koši, bude potřeba někde vytěžit, vydolovat či vykácet a posléze zpracovat v továrně. Často s velkým znečištěním a dalšími ekologickými škodami.

Vláda přesto více než recyklaci fandí spalovnám. A tak popelnice na směsný odpad stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na ten tříděný musíme dojít v průměru více než sto metrů. Bioodpad z kuchyní a zahrad, který tvoří zhruba polovinu odpadů, lze třídit jen v několika málo městech a obcích. Co si o tom myslíte? Rádi bychom znali Váš názor na nakládání s odpady po Česku, vyplňte prosím náš stručný dotazník. Podpoříte tak naši práci na lepších recyklačních službách. Děkujeme!


DOMY
Tři roky Zelené úsporám

Program Zelená úsporám se v neděli dočkal výročí. Za tři roky, které uplynuly od jeho zahájení, pomohl rodinám se zateplováním, výstavbou pasivních domů, výměnou oken nebo instalací kotlů na biomasu či solárních kolektorů na střechách. Program umožnil vylepšit každý pětadvacátý byt v Česku a zároveň pomohl 150 000 domácností, aby snížily své účty za vytápění.

Hnutí DUHA prosazuje vznik Programu energetické nezávislosti, který by na úspěšnou a populární Zelenou úsporám navázal. Kromě ušetřených tisíců za vytápění totiž srazí naši nechtěnou závislost na uhelných dolech i na plynu z Ruska.


NOVÉ ČÍSLO 7.G
Sdílím, tedy jsem

V druhém letošním čísle našeho časopisu Sedmá generace jsme se zaměřili na sdílení. Zajímavý pohled na aktivity, které upřednostňují společné vlastnictví nebo bezplatnou výměnu zboží, vám nabídne filozof Karel Dolejší, přečtete si o využívání sociálních sítí občanskými aktivisty a prohlédnete si fotografie ze záchranné stanice pro volně žijící zvířata. Jakub Patočka pro Vás pak rozebral dílo legendárního ekologického novináře Josefa Velka.

K hlavnímu rozhovoru jsme tentokrát pozvali energetika Milana Smrže, který na rozdíl od Jaroslava Duška nepředvídá příchod pátého či šestého slunce, ale "pouze" brzký přechod k solární energetice. Přejeme příjemné čtení.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů