Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Objem zásob břidlicového plynu v Česku by měl v následujících dvou letech zůstat tajemstvím. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce průzkum zakázat, dokud se nepřijmou související zákony. Břidlicový plyn zatím mění energetickou mapu světa. USA se díky těžbě staly největším producentem plynu na světě před Ruskem a chystají se ho vyvážet. Těžbu chystá řada dalších zemí, nadbytek plynu zatlačí na ceny tradičních producentů a stane se v následujících desetiletích klíčovou energetickou surovinou. Posílení naší energetické nezávislosti na Rusku bude zajištěno, ať už k tomu Česko samo přispěje či nikoliv.

Dolní komora argentinského parlamentu koncem týdne drtivou většinou schválila zestátnění společnosti YPF, která je největším ropným producentem v zemi. Informovala o tom agentura Reuters. Vyvlastnění podílu španělského koncernu Repsol v YPF už schválil argentinský Senát, nyní bude moci zákon podepsat prezidentka Cristina Fernándezová. Podnik byl v minulosti státní, Argentina jej ale spolu s dalšími společnostmi v 90. letech zprivatizovala. Nyní obě komory parlamentu daly zelenou ke zestátnění 51 procent akcií YPF, které patří Repsolu.
Fernándezová nedávno oznámila, že chce YPF zestátnit, protože do něj prý Repsol dostatečně neinvestoval a to vede k nedostatku energetických produktů v zemi. Španělsko proti vyvlastnění protestuje. Repsol za svůj podíl bude chtít asi 10,5 miliardy dolarů. Argentina nemá v úmyslu takovou částku vyplatit a spor se téměř jistě dostane před mezinárodní soudy. Vláda v Madridu jako protiopatření omezila dovoz bionafty z této jihoamerické země.

Arthur Huang, spoluzakladatel tchajwanské společnosti Miniwiz Sustainable Energy Development, vyrábí stavební materiály z přepracovaného odpadu. Jeden z jeho výrobků je Polli-Brick, cihla připomínající čtyřbokou lahev. Je vyrobena z recyklovaného PET plastu. Díky svému tvaru do sebe cihly Polli-Brick pevně zapadnou, a bez jakéhokoli spojovacího materiálu z nich tak lze vytvářet různé stavby. Podle Arthura Huanga jsou takové zdi dostatečně pevné, aby odolaly orkánu, výrazně snižují uhlíkovou stopu budovy a jejich cena je oproti tradičním stavebním materiálům přibližně čtvrtinová.

Dalším z Huangových materiálů je přírodní tmel extrahovaný z běžně vyhazovaných rýžových slupek. Může se přidávat i do betonu, kde podporuje tvrdnutí. Tento nápad ale není tak úplně nový - jak Huang uvádí, něco podobného se přidávalo do malty již při stavbě Velké čínské zdi. Podobný materiál lze získávat i z plev ječmene, odpadu při vaření piva.

Ekologické bydlení
Odpověď na otázku, jaká ekologicky odpovědná architektura se hodí pro udržitelná města, nabízí mezinárodní výstava z dílny pařížské Cité de l'Architecture & du Patrimoine. Na desítkách příkladů poutavě popisuje již realizované zahraniční udržitelné projekty.
Kdy: do 10. června 2012
Kde: Palác Křižík, Praha 5

Vyšlo:
Spotřební daně, líh, paliva a maziva, Ekologické daně
ÚZ č. 896
Publikace obsahuje úplné znění zákona o spotřebních daních, který byl dotčen od 1. 1. 2012 dalšími novelami; dále obsahuje také 10 prováděcích vyhlášek k tomuto zákonu. Dále je zde novelizovaný zákon o lihu, zákon o povinném značení lihu a přehledy jejich prováděcích předpisů. Samostatnou část tvoří zákony, které upravují podmínky zdaňování zemního plynu, pevných paliv a elektřiny a které byly změněny v souvislosti s novým zákonem o trestní odpovědnosti právnických osob. Všechny změny jsou vyznačeny tučným písmem. Více informací na www.spo.sagit.cz.
Rozsah 192 str., cena 79 Kč vč. DPH, podle stavu ke 12. 3. 2012

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů