Čtvrtek, 25. dubna 2024

Levandule lékařská (Lavanda angustifolia)

Levandule lékařská (Lavanda angustifolia)

Krása této rostliny není jen v dřevnatém stříbrnozeleném keříku, ale i v fialových květech, které zkrášlí každou zahrádku a nádherně voní. Levandule se u nás k léčebným účelům pěstuje i dováží a není žádný problém ji zakoupit. Prodává se ve formě čaje nebo éterického oleje, který je oblíbený do aromatických lamp. K léčebným účelům se používá celá nadzemní část rostliny. Obyčejně se, ale sbírají konce květních klasů, a to ihned, když se začnou otvírat první květy. Důležité je drogu skladovat na suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách. Nejlepší jsou ze skla. Suché větvičky se dávají v plátěném sáčku do komod či šatních skříní. Nejen, že provoní oblečení, ale zároveň odpuzují moly. Můžeme místo větvičky pokapat sáček éterickým olejem.

Podle zvěrokruhu je levandule rostlinou lidí narozených ve znamení Panny.


gal

LEVADULE A JEJÍ ÚČINKY

Na vnější použití je levandule nejlepší ve formě oleje. Na kůži lze tento olej použít neředěný. Potírání bolavých míst překvapivě pomáhá při revma, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech, zánětech nervů a migréně. Olej léčí i vředy, infekční rány a povrchové záněty. Levandulový olej je výborný proti různým mykózám ( plísním ).

Při inhalaci je výborným prostředkem pro zklidnění a uvolnění svalů při porodních bolestech. Dále se vdechováním urychluje.

Zvláště aromatická je levandule ze Středomoří - Řecka, Kypru, jižní Francie.

ZDROJ:http://bylinky.abecedazdravi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů