Úterý, 23. dubna 2024

Lidé v Turnově dostanou další nádoby na bioodpad

Lidé v Turnově dostanou další nádoby na bioodpad

Obyvatelé Turnova dostanou další nádoby určené ke sběru biologického odpadu. Radnice nechá rozmístit 220 nových popelnic do konce června, řekl ČTK místostarosta Otakar Špetlík (ODS). Zřejmě během prázdnin by ve městě mělo začít jezdit i nové vozidlo, které bude vytříděný odpad včetně biologického svážet.

Jen pořízení nového auta přijde na více než tři miliony korun. Město do sběru a svozu odpadu investuje díky státní dotaci. "Žádost jsme podávali ještě loni na Státní fond životního prostředí a uspěli jsme, takže teď už jsme vybírali firmu, která nám bude další biopopelnice dodávat," doplnil místostarosta.

Nyní podle něj mají obyvatelé města pronajatých zhruba 360 těchto nádob. Město už má seznam dalších zájemců, mezi které nové biopopelnice rozmístí.

Turnov nabízí občanům, kteří chtějí separovat odpad, širokou škálu možností. K dispozici má sběrný dvůr, kompostárnu v Malém Rohozci a desítky stanovišť s kontejnery. Majitelé rodinných domů si navíc mohou půjčit i kompostéry. Výtěžnost tříděného odpadu ale klesá. Podle informací krajského úřadu v roce 2010 v Turnově na každého obyvatele připadalo 35,2 kilogramu vytříděného papíru, skla a plastů. O pět let dříve to ale na osobu bylo 51 kilogramů.

Na svoz a nakládání s odpady má letos radnice v rozpočtu stejně jako loni 11,5 milionu. Jen kvůli zvýšení DPH ale likvidace odpadů v porovnání s loňskem zdraží zhruba o půl milionu. Lidé platí za odpad roční paušál 500 korun, což kryje asi 70 procent nákladů. Zbytek hradí město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů