Čtvrtek, 28. března 2024

Topolánek: Politika úspor energií jde v EU špatným směrem

Topolánek: Politika úspor energií jde v EU špatným směrem

Politika energetických úspor v Evropské unii se ubírá špatným směrem, řekl na dnešní konferenci Šetrné budovy 2012 bývalý premiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. Nad působením trhu podle něj zatím vítězí regulace, politika a dotace.

Vhodná strategie úspor energií chybí také v Česku, uvedl Topolánek. Domnívá se, že je chybné podporovat jen úspory energií v budovách. Stejné důležité jsou prý úspory získané při distribuci a výrobě. Zmínil například využití tepla vznikajícího při výrobě elektřiny pro vytápění budov. Výhodnost úspor nemají určovat dotace, ale cena, řekl.

Situaci kolem úspor energií v Česku kritizoval také předseda představenstva České rady pro šetrné budovy Petr Vogel. "V České republice vládne chaos," řekl. V ČR podle něj v úsporách energií chybí měřitelné cíle a není jasné, jaké parametry je nutné sledovat.

Na úrovni státu jsou kompetence kolem energetických úspor podle Vogela roztříštěné mezi několik ministerstev, která prý mezi sebou nespolupracují. Na rozdíl od Topolánka ale soudí, že úsporám energií ve stávajících budovách může výrazně pomoci podpůrný program státu.

Snížení energetické náročnosti v již stojících domech považuje za klíčové i ředitel pro rozvoj obchodu tuzemské stavební skupiny Skanska Leoš Vrzalík. Trend podle něj směřuje k výstavbě domů s nulovou spotřebou energie. "Nevím, jestli to bude v roce 2030 nebo 2050, ale směr je jasný," poznamenal.

Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2010 musí do 31. prosince 2018 členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů