Středa, 24. dubna 2024

Rakouští odpůrci jádra shromáždili 21.534 výhrad vůči Temelínu

Rakouští odpůrci jádra shromáždili 21.534 výhrad vůči Temelínu

Rakouští odpůrci jaderné energie shromáždili 21.534 výhrad vůči plánovanému rozšíření české jaderné elektrárny Temelín. Dnes odpoledne je podle agentury APA hodlají předat hornorakouským úřadům, které pak připomínky doručí českému ministerstvu životního prostředí.

Česká republika má podle mezinárodních smluv povinnost informovat obyvatele příhraničních regionů sousedních zemí o ekologických dopadech dostavby jaderné elektrárny. Veřejnost následně má možnost podat vůči posudku připomínky.

V Horních Rakousech v uplynulých 30 dnech zaslalo své výhrady přes 15.000 lidí písemně a přes 6000 po internetu. Představitelé protijaderných organizací dnes na společné tiskové konferenci označili tento počet za uspokojivý.

Česko se bude muset s výhradami vypořádat ve veřejné diskusi. Rakouští odpůrci jádra ale dnes kritizovali záměr Prahy uspořádat tuto diskusi v Českých Budějovicích. Podle nich by se měla konat v Linci. Aktivisté také požadují, aby se diskuse konala mimo období dovolených, aby se na ni mohlo dostavit co nejvíc lidí.

Podle českých plánů by měl být v příštím roce znám vítěz tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Dokončená elektrárna by měla být hotová nejpozději v roce 2025.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů