Pátek, 19. dubna 2024

Nechcete šetřit energií? Budete muset

Na základě současného neuspokojivého stavu Evropská komise přijala řadu opatření ke zvýšení úspory energií ve všech fázích energetického řetězce, od transformace energie a její distribuce až po finální spotřebu...

Nechcete šetřit energií? Budete muset

Tato opatření musí členské státy EU schválit. Stanou se součástí dlouhodobého plánu transformace Evropy v nízkouhlíkovou a konkurenceschopnou ekonomiku. Komise v roce 2014 vyhodnotí, zda je EU schopna cíl 20% snížení energetické spotřeby splnit. V případě potřeby předloží nový návrh, který každému státu určí závazné cíle.

Evropská komise navrhuje následná závazná opatření zvyšující energetickou účinnost:

1. Členské státy budou mít podle návrhu povinnost vytvořit plány svých energetických úspor. Dodavatelé energie by měly své zákazníky motivovat k tomu, aby se snažili o zlepšení energetické účinnosti ve svých domácnostech. Cílem je postupně snižovat objem prodané energie o 1,5 % ročně. Mohou například pomoci majitelům domů se zvýšením účinnosti topných systémů, s instalací oken s dvojitými skly nebo tepelnou izolací střechy. Členské státy by mohly navrhovat alternativní způsoby vedoucí k dosažení stejného cíle, např. dotační programy nebo dohody s dodavateli uzavírané na dobrovolné bázi.

2. Orgány členských států budou snižovat energetickou spotřebu ve veřejných budovách tím, že je budou postupně modernizovat, a sice tempem 3 % za rok. Při nákupech zboží a služeb budou trvat na jejich energetické účinnosti.

3. Hlavní energetické úspory týkající se spotřebitelů zahrnují bezplatný a kvalitní přístup k informacím o spotřebované energii, aby tak mohli svoji spotřebu lépe regulovat

4. Velké podniky budou muset provést energetické audity, které určí možnosti, jak energii ušetřit. Malé podniky budou motivovány k tomu, aby učinily to samé.

5. Reguláční úřady jednotlivých států budou brát v úvahu energetickou účinnost, zejména při schvalování sítových tarifů.

6. Členské státy budou rovněž muset monitorovat účinnost nových elektráren a prosazovat využívání odpadního tepla.

Nový mezinárodní standard - ISO 50001:2011

ISO (the International Organization for Standardization) vydala v roce 2011 nový mezinárodní standard ISO 50001 - Energy management systems.

Tento standard, podobně jako EN 16001, poskytuje metodiku založenou na struktuře požadavků vedoucích ke snižování energetické náročnosti organizace a neustálému zvyšování její energetické účinnosti. Systém vychází z kompletního přehledu spotřeb všech hlavních i pomocných zařízení (vybavení včetně budov), zlepšení sledování spotřeby při všech operacích a určení energetické využitelnosti a spotřebních limitů pro nejdůležitější využití energie a zavádění odchylky kontroly provozu a údržby.

Obě normy, jak EN 16001 tak i ISO 50001, představují ucelený a jasný přístup k inteligentnímu využívání energie, umožňují organizacím snížit spotřeby energií jejich racionálním využíváním včetně zavádění nových obnovitelných zdrojů energie. Hlavním přínosem pro organizace je systematická identifikace a aplikace příležitostí pro úspory energií díky systémovému přístupu a v neposlední řadě získání "zelené" image.

Podrobnější informace o tomto certifikačním procesu a s ní související problematice přinese odborný seminář, který se 30. května uskuteční v Brně, v administrativní budově BVV. Pořádá ho certifikační společnost Bureau Veritas Czech Republic ve spolupráci s DEA Energetická Agentura a dalšími partnery. Zájemci o něj se mohou ještě přihlásil do 15.května na adrese společnosti - viz též www.bureauveritas.cz.

Zdroj: Bureau Veritas Czech Republic, iHNed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů