Sobota, 20. dubna 2024

Aerodynamika stále hraje důležitou roli

Aerodynamika stále hraje důležitou roli

Výrobci automobilů se stále ženou za snižováním spotřeby. Není to jen z jejich vlastní iniciativy, tlačí je k tomu i unijní normy, které zpřísňují požadavky na spotřebu a produkované emise. Jednou z vysoce účinných cest je aerodynamika. Snižováním odporu vzduchu se totiž dá výrazně ušetřit práci motoru, a tím snížit spotřebu pohonných hmot. Za požehnané období pro aerodynamiku jsou považována 80. léta minulého století. Tehdy se objevila řada studií sledujících požadavky na špičkovou aerodynamiku, mnohdy na úkor jiných hodnot, jako třeba prostornosti. "Právě v 80. letech se vozidla zakulatila. Sériovým vyvrcholením snah o špičkovou aerodynamiku byl v roce 1989 představený Opel Calibra. Koeficient odporu vzduchu Cx jeho základní verze s dvoulitrovým motorem měl hodnotu 0,26. A to je dodnes špičkový údaj, byť dosažený i jinými automobily," řekl Ekonomu technický redaktor magazínu Autohit Tomáš Dusil.

"Je zajímavé, že výkonnější verze modelu Calibra s motorem 2.0 16V již měla koeficient Cx 0,29, přitom měla vlastně jen širší pneumatiky a o palec větší kola (14 palců oproti 15 palcům). To dokazuje, jak lze hodnotu Cx ovlivnit i zdánlivě nepodstatnými změnami," dodal Dusil. Právě drobnými korekcemi se automobilky snaží ovlivnit odpor vzduchu. Například některé ekologické verze běžných modelů mají zaslepenou čelní masku, plná kola nebo zakrytý podvozek.

"U současných automobilů již mnoho prostoru ke zlepšování není. Problémy jsou i legislativní - třeba předepsaná plocha vnějších zpětných zrcátek. Dříve byla mnohem menší, dnes připomínají sloní uši," míní Dusil. Výrobci aut se tak budou muset posunout dál a začít přemýšlet o jiných možnostech, jak spotřebu snížit. I tak ale bude aerodynamiku při navrhování nového modelu nutné vždy brát v potaz.

AUTOR: Jan Markovič
jan.markovic@economia.cz

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů