Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odborníci zjistí, jak se úhořům daří migrovat z Česka do moře

Odborníci zjistí, jak se úhořům daří migrovat z Česka do moře

Ministerstvo zemědělství chce zjistit, jak se úhořům daří odplouvat z Česka do moře, kde se poté rozmnožují. Odborníci z Výzkumného ústavu vodohospodářského proto budou úhoře sledovat a vypočítají, jak velké části migrujících úhořů se podaří překonat hranice státu. Dvouletý projekt přijde na zhruba tři miliony korun a financován bude z operačního programu Rybářství. Monitoring má přispět k posílení populace úhořů, která dramaticky klesla. ČTK informaci zjistila z databáze veřejných zakázek.

"MZe v rámci tohoto monitoringu bude zjišťovat, jaké procento migrujících úhořů opustí ČR. Jedná se o předběžný monitoring, který poslouží k zjištění současného stavu populace úhořů říčních," sdělil dnes ČTK mluvčí MZe Jan Žáček, podle kterého populace úhoře říčního v celé Evropě v posledním desetiletí výrazně klesla. "A to až na kritickou úroveň představující méně než jedno procento jeho historické početnosti," upozornil Žáček.
Úhoři říční kvůli rozmnožování migrují do Sargasového moře. Prudký pokles jejich počtu v evropských řekách mají na svědomí hlavně stavby překážek v říčních tocích, které znesnadňují jejich migraci. Populaci úhořů snižuje také znečištění řek, rozšíření nepůvodních onemocnění i nadměrný rybolov, neboť maso úhoře je velice chutné a v řadě přímořských zemí je součástí tradiční kuchyně.

EU se proto snaží zdecimovanou populaci úhořů obnovit. Například čeští rybáři letos na jaře do tuzemských řek vysadili zhruba 1,5 milionu mladých úhořů. Jejich zásilka z Francie stála zhruba 7,4 milionu korun, 82 procent z této částky bylo financováno z operačního programu Rybářství a zbývající část zaplatí Český rybářský svaz. "Vzhledem ke zvýšenému vysazování mladých úhořů v posledních několika letech lze očekávat zlepšení stavu populace úhoře u nás," uvedl v dubnu ministr zemědělství Petr Bendl.

Na Červený seznam IUCN byl úhoř říční zařazen v roce 2008 do skupiny kriticky ohrožený. V Česku je řazen v Červeném seznamu do skupiny téměř ohrožený.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů