Čtvrtek, 25. dubna 2024

Místo dotací na zateplení chce Chalupa nabídnout výhodné půjčky

Místo dotací na zateplení chce Chalupa nabídnout výhodné půjčky

Po prázdninách by ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chtěl zveřejnit kontury dotačního programu, který by mohl během příštího roku nahradit populární Zelenou úsporám. Dnes novinářům řekl, že už nyní je jasné, že žadatelé o příspěvek na zateplení nebo ekologické topení nebudou mít nárok na dosavadní dotaci ve výši 67 procent celkové investice.

Nově by mělo jít o "příznivou půjčku s bonusem", tedy půjčku s nižším úrokem a dotací. Program bude podle Chalupy výrazně jiný než Zelená úsporám, ministr se proto brání i tomuto pojmenování.

Nově se bude program týkat veřejných budov a také novostaveb. Má být financován z výnosů aukcí emisních povolenek. V dražbách si budou část povolenek kupovat podniky od příštího roku. Pravidla obchodování stanovuje zákon, který v nejbližší době projedná vláda. Na ochranu ovzduší by měly aukce vynést miliardy až desítky miliard korun, záviset to bude na výši cen povolenek.

Zelená úsporám nabídla žadatelům na zateplení a nákup efektivnějších kotlů 20 miliard korun během tří let. Jde o peníze, které Česko získalo prodejem emisních kreditů, a to zejména Japonsku. Nyní Státní fond životního prostředí finišuje s administrací programu, který musí být podle smluv s kupci do konce roku 2012. Provádí také kontroly projektů, a to i na místě například přeměřováním tloušťky použitého zateplení. Zelená úsporám je podle Chalupy nejčastějším tématem mailů, telefonů a dopisů, které fond i ministerstvo vyřizuje. Ministr takových mailů dostává i deset denně, ombudsman programu desítky.

Zájem o dotace před rokem a půl převýšil finanční možnosti programu o osm miliard, ministerstvo proto přestalo žádosti přijímat a nevyhovělo žádostem o dotace na energetické úspory veřejných budov. Další peníze převedlo z fondu na likvidaci autovraků. Nové údaje o čerpání z programu bude mít ministerstvo příští týden.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů