Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obalová bariéra proti škodlivinám

Obalová bariéra proti škodlivinám

Švédská firma Xylophane vyvinula nový produkt, který zabrání pronikání minerálních olejů a dalších škodlivých látek do potravin balených v kartónu z recyklovaných vláken. Testy, které provedl německý institut Isega, ukázaly, že migrace se může snížit až o více než 90 %.

Jde především o škodlivé látky z barev, kterými jsou recyklované kartóny a papíry potištěny. Například studie, kterou provedla švýcarská státní laboratoř, odhalila v rýži a těstovinách zabalených v recyklovaném kartónu množství minerálních olejů vysoce překračující povolené limity. Tyto zdraví škodlivé látky jsou těkavé a mohou do potravin proniknout i přes obalové vrstvy nebo vnitřní plastový sáček. Podle toxikologů mohou minerální oleje v potravinách způsobovat záněty orgánů a v některých případech i rakovinu.

"Poslední dva roky se o tomto problému hodně diskutuje. Mluvilo se dokonce o zákazu používání recyklovaných kartónů k balení některých potravin," řekl výkonný ředitel Xylophane AB Hakan Grubb. Bariéra, kterou vyvinula tato společnost, je schopná migraci zdraví škodlivých látek z recyklovaného papíru a kartónu účinně zastavit a dramaticky snížit pronikání minerálních olejů. "Je to velký krok směrem k bezpečnému a rovněž vůči přírodě šetrnému balení potravin. Díky našemu řešení mohou výrobci potravin i nadále používat recyklovaný kartón a papír, aniž by ohrozili zdraví a bezpečnost spotřebitelů," pokračuje Hakan Grubb.

Nová bariérová vrstva se může na papír a kartóny nanášet pomocí konvenčních technologií, například disperzním nátěrem během výroby. Materiál je obnovitelný, biologicky odbouratelný a nebrání další recyklaci papírových produktů.

"V současnosti má firma pilotní závod na produkci suroviny xylan, ve které se zkouší optimalizace procesů při výrobě. Komerční prodej plánujeme tak za jeden a půl až dva roky. Nyní je po migračních bariérách velká poptávka, která může v budoucnosti dosáhnout až 100 mil. eur," řekl Grubb. Firma vyvinula již dříve obnovitelné bariéry proti tukům a kyslíku, které jsou založené na přírodním uhlohydrátu xylan, jenž se získává z lusků a slupek, tedy vedlejších zemědělských produktů.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů