Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologicky lze i ničit, nejen vyrábět

Ekologicky lze i ničit, nejen vyrábět

Zajímavým příspěvkem k zodpovědnému přístupu firem k životnímu prostředí může být nejenom ekologická výroba předmětů, ale také jejich šetrná likvidace. Nezisková společnost Asekol a společnost Samsung se tak rozhodly dát najevo, že životní prostředí lze šetřit i správným zahozením mobilního telefonu a jiného elektra. Ve Žlutých lázních v Praze se proto 5. června uskuteční akce na podporu třídění a recyklace elektra s názvem Zahoď mobil. Házet se bude do dálky, ale také na správný cíl, jímž budou červené kontejnery nebo jiná místa k tomu určená. Cílem akce je přiblížit lidem třídění elektroodpadu a najít mistra republiky v hodu mobilním telefonem.

V třídění elektroodpadu totiž Česká republika oproti Západu stále zaostává. Nejhůře jsou na tom právě drobné spotřebiče, kterých končí ve směsném odpadu až 25 %. "Každý z nás má mobil, každý umí házet. Spojili jsme oboje do kuriózní zábavy, díky níž se všichni mohou zamyslet nad tím, co vlastně s mobilem, když doslouží," vysvětluje Jitka Šimková z Asekolu.

Lednička běží na mobily

Pozitivní dopad třídění elektra má dokazovat takzvané environmentální vyúčtování, které Asekol provedl na základě svých čísel sběru televizí, monitorů a drobného elektra. "Recyklací jedné stovky mobilů se ušetří tolik elektřiny, kolik moderní úsporná lednice spotřebuje za více než čtyři roky, nebo množství ropy dostačující na ujetí 420 km osobním autem," tvrdí Jitka Šimková.

Finále Zahoď mobil navazuje na turné z loňského roku, kdy tato akce proběhla ve třinácti krajských městech, kde se nejlepší vrhači kvalifikovali do současného celostátního finále v Praze.

AUTOR: Jaroslav Krupka

Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů