Pátek, 19. dubna 2024

Na Vltavě bude provázet dvanáct nových průvodců

Na Vltavě bude provázet dvanáct nových průvodců

Zaměstnanci Národního parku Šumava vyškolili dvanáct nových průvodců na splouvání Teplé Vltavy. Práce budou mít až nad hlavu, od června už se bude Teplá Vltava splouvat každý den. I přes četná omezení je zájem o splouvání během května veliký.
Dvanáct nových průvodců pro splouvání Teplé Vltavy vyškolili zaměstnanci Národního parku Šumava. Od začátku června, kdy bude Vltava splavná každý den v týdnu, budou doprovázet vodáky na trase mezi Soumarským mostem a mostem na Pěkné. V květnu byla Teplá Vltava splavná pouze o víkendech.
Podle platného Návštěvního řádu Správy Národního parku Šumava mohou letos na jeden z úseků Teplé Vltavy, který začíná na Soumarském mostě a končí u mostu na Pěkné, při stavu vody mezi 50 - 61 cm splouvat pouze předem registrovaná plavidla a na vodu mohou vyrazit výlučně s proškolenými průvodci. Pokud hladina klesne pod 50 centimetrů, splouvat se nesmí. Při více než 61 centimetrech mohou vodáci vyrážet na Teplou Vltavu bez omezení počtem lodí, povinnost registrace platí i při této hladině. Majitelé kanoe zaplatí 300 korun, cena za kajak je o polovinu nižší.
"Celkově má teď Správa Národního parku Šumava k dispozici 18 externích průvodců, které doplňují zaměstnanci parku. Ne všem vodákům je průvodce na vodě příjemný. Tak je to v momentě, když nasedají na Soumarském mostě. Podle našich zkušeností je většina vodáků, po vystoupení na Pěkné spokojena," uvádí Adam Diviš, pracovník Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava, který má organizačně splouvání Vltavy na starosti.
Mezi novými průvodci jsou ženy i muži různého věku, vzdělání i zájmů. "Spojuje je láska k vodě a k Šumavě," uvádí Adam Diviš. Nejstarším je jednasedmdesátiletý František Nykles z Jelenova u Srní.
Jedním z nových vodáckých průvodců na Vltavě je Jiří Mrkos z Plzně. "Každý kdo sem přijede, si je vědomý výjimečnosti lokality a také toho, že vstupuje do vzácného území a podle toho by se tu měl chovat. Já tu ale rozhodně nechci dělat nějakého dozorce, ale spíš dobrou vůlí turisty přesvědčit o tom, kde se právě nachází," říká šestapadesátiletý muž.
O splouvání Vltavy je zatím velký zájem. "Termíny na květen a červen jsou z devadesáti procent obsazeny," uvádí Adam Diviš.
Počet lodí, které budou smět letos na Teplou Vltavu vyrazit, bude o více než polovinu menší, než tomu bylo loni. Snižování počtu lodí i povinnou asistenci průvodců přímo nařizuje naturové posouzení, který v tomto případě hodnotí vliv vodní turistiky na chráněné druhy živočichů a rostlin žijících na Vltavě.
"V roce 2010 mohlo po Vltavě splouvat 81 lodí za den, v rámci útlumového režimu v roce 2011 už mohlo na Vltavu vyrazit jen 63 lodí, letos to bude pouze 28 lodí," popisuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy Národního parku Šumava. Osmadvacet lodí je rozděleno do čtyřech skupin, které na vodu vyjíždějí vždy v 9, 10, 11 a ve 12 hodin dopoledne. Splutí trasy trvá čtyři až pět hodin. Na každý den jsou potřeba čtyři průvodci. Loni se na přísně střežený úsek Teplé Vltavy vydalo 3406 lodí, o 1494 méně než v roce 2010. Zákaz splouvání kvůli nedostatku vody v korytě platil pro 46 dnů. V roce 2010 se na tento zhruba sedmnáctikilometrový úsek řeky vydalo na 4900 lodních posádek, což bylo o 500 víc než v roce 2009. Počasí vodákům tehdy přálo a správa parku nemusela vydat žádný zákaz splouvání, hladina v sezoně neklesla pod půl metru. Protože v povolených kanoích plují obvykle dva lidé, prohlédlo si tehdy romantický úsek řeky téměř 10 000 lidí.
Registrace se provádí buď prostřednictvím internetového registračního systému, který je spuštěný na stránkách www.npsumava.cz nebo v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most. Registrovaný může zrušit registraci až 1 týden před zamluveným termínem, své peníze dostane samozřejmě zpátky. "Každé registrované plavidlo obdrží v nástupním místě Soumarský Most registrační známku, kterou nalepí na viditelné místo v přední části plavidla," upozorňuje Josef Štemberk, projektový manažer Správy Národního parku Šumava.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů