Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na celém světě se ročně znehodnotí 1,3 mld. tun potravin. Vyplývá to ze studie švédského Ústavu pro potraviny a biotechnologie. Výsledky studie dala časopisu Regal k dispozici společnost Oskar Plast. Podle výzkumu stojí za plýtváním potravinami nejen spotřebitelské chování, ale i špatné zpracování a skladování potravin nebo po-užití nevhodného nebo vůbec žádného obalu. Nejvíce potravinového odpadu, až 300 kg ročně, připadá na jednoho obyva-tele Evropy či Severní Ameriky. Jenom Evropané znehodnotí 13krát více potravin než obyvatelé jižní nebo jihovýchodní Asie. Jeden obyvatel vyspělé země v průměru znehodnotí až 115 kg potravin ročně špatným zpra-cováním, plýtváním nebo používáním nevhodných obalů.

Společnost Dencop Lighting uvedla na trh nový způsob výroby LED linek k lineárnímu osvětlení budov či atik čerpacích stanic. Firma Neon Zlín tuto novinku úspěšně instaluje v projektu modernizace vzhledu sítě čerpacích stanic Silmet. "Po špatných zkušenostech s dříve dostupným systémem je toto řešení od Dencopu optimální pro kvalitní a dlouhodobou instalaci se zárukou," konstatuje Ladislav Bártek z Neonu Zlín.
Na osvětlení celého lemu benzinky se použilo 100 metrů LED linky osazené zalitým Power LED páskem se specifikací long life. Podklad atiky pro LED linku je zhotoven opláštěním z kompozitních panelů Debond 0,3 mm Al žluté barvy. Všechny materiály pro tuto zakázku dodala společnost Dencop Lighting.

Řada LED světelných čtverců QOD od společnosti Osram je nyní uváděna na trh v exkluzivních chromových krytech. Změnily se také velikosti. Svítidla QOD byla dříve vyráběna pouze v malé velikosti "Small" (S), nyní jsou k dostání i ve střední "Medium" (M) a velké "Large" (L) velikosti. Světelný pás QOD Domino obdélníkového tvaru doplňuje řadu flexibilních, modulárních LED svítidel typu "downlight".
S rozšířenou řadou výrobků QOD lze velmi jednoduše realizovat zajímavá světelná řešení. Kromě malých svítidel QOD, 7 x 7 cm, v malé "Small" velikosti (3,5 W/150 lm), jsou LED čtverce nyní k dostání i ve střední "Medium", 15,5 x 15,5 cm (13 W/420 lm), a velké "Large", 22 x 22 cm (28 W/900 lm), velikosti. Svítidla QOD byla používána jako bodová svítidla v regálech, kuchyních nebo šatních skříních. V nových velikostech jsou díky vysokému světelnému toku a širokému vyzařovacímu úhlu vhodná pro použití i jako stropní nebo nástěnná svítidla. Jejich štíhlý tvar a možnost připojení Plug & Play zjednodušují instalaci na místech, kde by bylo příliš složité instalovat běžná svítidla, jako jsou například šikmé stropy.

Alpine Pro představuje nový koncept svých prodejen. Jeden z prvních inovovaných obchodů této značky sportovního a outdoorového oblečení otevřel v novém ostravském obchodním centru Nová Karolina. Celkově je to 36. prodejna Alpine Pro v Česku. Kromě této prodejny je podle nového konceptu zařízena ještě prodejna v Plzni a další mají v průběhu tohoto a příštího roku přibývat. Nový koncept využívá horské motivy a ekologické materiály. V prodejnách má zákazníkům usnadnit orientaci v sortimentu přehlednější označení typů produktů. Zboží je vystaveno v oddílech s nepravidelnými tvary, které podle jednatele společnosti Moris, jež pro Alpine Pro prodejnu realizovala, umožňují vystavení více zboží než v předchozích souměrných uličkách. "Koncept stávajících prodejen bylo třeba inovovat, a tak jsme se rozhodli pro modernizaci a provzdušnění prodejen s cílem promítnout do designu hodnoty Alpine Pro," říká Milan Gába, ředitel marketingu Alpine Pro. Mezi ně podle něj patří poz itivní vztah k přírodě a ekologická odpovědnost. Všechny použité materiály ve vybavení obchodu jsou proto buď recyklovatelné, anebo už přímo zrecyklované. "Hlavní nosnou myšlenkou byl respekt k přírodě a všemu živému. Koncept tedy dostal název Organic," dodává Radomír Klofáč, jednatel společnosti Moris.

Španělská firma nabízí své odborné znalosti v oblasti poradenství, projektování, konstrukce a realizace strojírenských výrobků a procesů v oblastech palivových článků a vodíkových technologií, zejména v oblastech aplikací Proton Exchange Membrane (PEM). Technologie z této oblasti lze využít k napájení pro přenosné, stacionární a dopravní aplikace a umožní výrobu elektřiny a tepla v místě s vysokou energetickou účinností a nízkými emisemi. Firma hledá technickou spolupráci.
Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: +420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.een.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů